Kawior z bakłażana (caviar d'aubergine) pochodzi z Prowansji. Nazywa się go również kawiorem biednych ludzi. Jeżeli o
mnie chodzi, to jest o wiele smaczniejszy od prawdziwego kawioru.
Jest to pyszna pasta z bakłażana
pieczonego z czosnkiem, doprawionego oliwą, sokiem z cytryny i pietruszką. Można doprawić go również łyżeczką musztardy lub ostrej papryki dla dodatkowej
ostrości.
Kawior doskonale się sprawdza
jako dip do warzyw oraz jako pasta do grzanek.
Xo, Lilka
Składniki:
1 bakłażan średniej
wielkości
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
sok z cytryny
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 ciabatta lub bagietka
Wykonanie:
Bakłażan przekrajamy
wzdłuż. Solimy go i pieprzymy, skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym
czosnkiem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut.
Kiedy bakłażan nieco ostygnie,
wydrapujemy miąższ łyżką do miski, rozdrabniamy
miąższ, doprawiamy go sokiem z cytryny, oliwą i pietruszką.
Chleb kroimy na ukos na
kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.
Na chlebie umieszczamy
warstwę kawioru.