bruschetta z kawiorem z bakłażana - eggplant caviar bruschetta

Kawior z bakłażana (caviar d'aubergine) pochodzi z Prowansji. Nazywa się go również kawiorem biednych ludzi. Jeżeli o mnie chodzi, to jest o wiele smaczniejszy od prawdziwego kawioru.

Jest to pyszna pasta z bakłażana pieczonego z czosnkiem, doprawionego oliwą, sokiem z cytryny i pietruszką. Można  doprawić go również łyżeczką musztardy lub ostrej papryki dla dodatkowej ostrości.

Kawior doskonale się sprawdza jako dip do warzyw oraz jako pasta do grzanek.

Xo, Lilka

 

Składniki:

1 bakłażan średniej wielkości
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

sok z cytryny
1 łyżka  posiekanej  pietruszki

1 ciabatta  lub bagietka

Wykonanie:

Bakłażan przekrajamy wzdłuż. Solimy go i pieprzymy, skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym czosnkiem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. 

Kiedy bakłażan nieco ostygnie, wydrapujemy miąższ łyżką do miski, rozdrabniamy  miąższ, doprawiamy go sokiem z cytryny, oliwą i pietruszką.

Chleb kroimy na ukos na kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.

Na chlebie umieszczamy warstwę kawioru.