bruschetta z ricottą i pomidorkami - ricotta and tomato bruschetta

Kolejny przepis na bruschettę. Łatwy, jak wszystkie inne. Ricotta i pomidorki smażone w oliwie z balsamico.

Łagodny, kremowy smak ricotty skontrastowany został z ostrzejszym słodko-kwaśnym smakiem pomidorków koktajlowych.

Wspaniałe.

Xo, Lilka




Składniki:

1 szklanka pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka balsamico
1 ostra papryczka
sól i pieprz
1 łyżeczka miodu
1 gałązka bazylii

1 szklanka ricotty kupionej lub domowej roboty
1 ciabatta 

Wykonanie:

W rondelku umieszczamy wszystkie składniki, zagotowujemy i dusimy chwilę, aż w pomidorkach popękają skórki.

Chleb kroimy na ukos na kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.

Na chlebie umieszczamy grubą warstwę ricotty, na wierzchu umieszczamy kilka pomidorków.