Tym razem bruschetta w
stylu prowansalskim. Tapenada, czyli pasta z oliwek, pochodzi z południa
Francji. Dla miłośników oliwek, ale nie tylko.
Wyczuwamy tu bardzo skoncentrowany smak
oliwek i aromat ziół prowansalskich. Wygląda pięknie: złota grzanka i błyszcząca, prawie czarna pasta na wierzchu.
Pastę tę możemy stosować
do wielu potraw. Na przykład jako sos do makaronu, wymieszaną z twarogiem jako nadzienie do pierogów; jako składnik winegretu; do sałatki w stylu greckim.
Xo, Lilka
Składniki:
1 szklanka czarnych oliwek
bez pestek
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
sól i pieprz
1 ciabatta lub bagietka
Wykonanie:
W rondelku umieszczamy
wszystkie składniki, zagotowujemy i dusimy chwilę, aż w oliwki przejdą smakiem
ziół prowansalskim.
Chleb kroimy na ukos na
kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.
Na chlebie umieszczamy warstwę
tapenady.