bruschetta z pastą z czarnych oliwek - black olive tapenade bruschetta

Tym razem bruschetta w stylu prowansalskim. Tapenada, czyli pasta z oliwek, pochodzi z południa Francji. Dla miłośników oliwek, ale nie tylko.

Wyczuwamy tu bardzo skoncentrowany smak oliwek i aromat ziół prowansalskich. Wygląda pięknie:  złota grzanka i  błyszcząca,  prawie czarna  pasta na wierzchu.

Pastę tę możemy stosować do wielu potraw. Na przykład jako sos do makaronu, wymieszaną z twarogiem jako nadzienie do pierogów; jako składnik winegretu; do sałatki w stylu greckim.

Xo, Lilka


Składniki:

1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz

1 ciabatta  lub bagietka

Wykonanie:

W rondelku umieszczamy wszystkie składniki, zagotowujemy i dusimy chwilę, aż w oliwki przejdą smakiem ziół prowansalskim.

Chleb kroimy na ukos na kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.

Na chlebie umieszczamy warstwę tapenady.