Pasta z tuńczyka jest
bardzo łatwa w przygotowaniu, ale ma dużą głębię smaku. Smak jej jest niesamowity. A jest to tuńczyk, z balsamico, sosem sojowym i cytryną, proste i pyszne.
Czasami dodatkowo wzbogacam jej smak przyprawą o nazwie bottarga di tonno, którą kupiłam na Sycylii, a jest to sproszkowana ikra tuńczyka.
Zaczerpnęłam ten przepis z
książki Michaela Chiarello Casual Cooking i robię ją już od wielu lat.
Jest doskonała na
grzankach. Byłaby również świetna podana w łódeczkach z cykorii. Polecam.
Xo, Lilka
Składniki:
pasta z tuńczyka
1 puszka tuńczyka (200 g) - filet z tuńczyka w oleju
1 łyżka masła
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki octu balsamico
2 łyżeczki soku
cytrynowego
2 ciabatty
pasta z rodzynek i kaparów
Wykonanie:
Przygotowujemy pastę: w
mikserze łączymy wszystkie składniki i miksujemy aż pasta będzie gładka.
Chleb kroimy na ukos na
kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.
Grzanki smarujemy pastą,
dodajemy pastę z kaparów i rodzynek i podajemy.