bruschetta z pastą z tuńczyka - tuna paste bruschetta

Pasta z tuńczyka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ale ma dużą głębię smaku. Smak jej jest niesamowity.  A jest to tuńczyk, z balsamico, sosem sojowym i cytryną, proste i pyszne.

Czasami dodatkowo wzbogacam jej smak przyprawą o nazwie bottarga di tonno, którą kupiłam na Sycylii, a jest to sproszkowana ikra tuńczyka.

Zaczerpnęłam ten przepis z książki Michaela Chiarello Casual Cooking i robię ją już od wielu lat. 

Jest doskonała na grzankach. Byłaby również świetna podana w łódeczkach z cykorii. Polecam.

Xo, Lilka


Składniki:

pasta z tuńczyka
1 puszka  tuńczyka (200 g)  - filet z tuńczyka w oleju
1 łyżka masła
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki octu balsamico
2 łyżeczki soku cytrynowego

2 ciabatty 
pasta z rodzynek i kaparów

Wykonanie:

Przygotowujemy pastę: w mikserze łączymy wszystkie składniki i miksujemy aż pasta będzie gładka.

Chleb kroimy na ukos na kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.

Grzanki smarujemy pastą, dodajemy pastę z kaparów i rodzynek i podajemy.