bruschetta z pomidorami - tomato bruschetta


Bruschetta (czyt. brusketta) to nic innego niż grillowany chleb. Najbardziej tradycyjna forma bruschetty to chleb z pomidorami, czosnkiem, bazylią i oliwą.

W ostatnim numerze Living Marthy Stewart na okładce jest piękne zdjęcie bruschetty z pomidorkami pokrojonymi w plasterki i ułożonymi na chlebie tak, że ich kolory przechodzą jeden w drugi, jak w tęczy. I tak ta bruschetta została nazwana – tęczowa.

Moja próba może nie jest aż tak piękna jak w magazynie, ale i tak wygląda interesująco.

Myślę, że warto pokusić się o zrobienie bruschetty w tej formie.

Xo, Lilka


Składniki:

pomidorki w różnych kolorach: zebra, żółte, pomarańczowe, czerwone

ciabata lub bagietka
oliwa
ząbek czosnku
sól i pieprz
listki bazylii

Wykonanie:

Chleb kroimy na ukos na kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.

Pomidorki kroimy w poprzek na cienkie plasterki.

Podpieczony chleb nacieramy miąższem z przekrojonego na pół pomidora i przekrojonym ząbkiem czosnku.

Na chlebie układamy plasterki pomidora aby zachodziły na siebie, a kolory przechodziły jeden w drugi.

Doprawiamy wszystko pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i posypujemy małymi listkami bazylii.