Bruschetta (czyt. brusketta)
to nic innego niż grillowany chleb. Najbardziej tradycyjna forma bruschetty to chleb
z pomidorami, czosnkiem, bazylią i oliwą.
W ostatnim numerze Living
Marthy Stewart na okładce jest piękne zdjęcie bruschetty z pomidorkami
pokrojonymi w plasterki i ułożonymi na chlebie tak, że ich kolory przechodzą
jeden w drugi, jak w tęczy. I tak ta bruschetta została nazwana – tęczowa.
Moja próba może nie jest
aż tak piękna jak w magazynie, ale i tak wygląda interesująco.
Myślę, że warto pokusić
się o zrobienie bruschetty w tej formie.
Xo, Lilka
Składniki:
pomidorki w różnych
kolorach: zebra, żółte, pomarańczowe, czerwone
ciabata lub bagietka
oliwa
ząbek czosnku
sól i pieprz
listki bazylii
Wykonanie:
Chleb kroimy na ukos na
kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.
Pomidorki kroimy w poprzek
na cienkie plasterki.
Podpieczony chleb nacieramy
miąższem z przekrojonego na pół pomidora i przekrojonym ząbkiem czosnku.
Na chlebie układamy
plasterki pomidora aby zachodziły na siebie, a kolory przechodziły jeden w
drugi.
Doprawiamy wszystko
pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i posypujemy małymi listkami bazylii.