Zapraszam na sałatkę ze smażonych
młodych ziemniaków. Ziemniaki usmażyłam na patelni z czosnkiem i cząbrem, w
oliwie truflowej.
Ziemniaki same o neutralnym smaku
przejęły smak z oliwy truflowej. Miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz.
Można też je usmażyć w zwykłym oleju rzepakowym.
Podaję
je z na szpinaku z jajkiem sadzonym w maśle truflowym z marchewką duszoną z
tymiankiem.
Takie
tam.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
½ kg
młodych ziemniaków, małych, ugotowanych
sól i
pieprz
oliwa
truflowa
ząbek
czosnku
cząber
12
młodych marchewek
gałązka
tymianku
sól i
pieprz
do
podania
4
jajka smażone w oliwie lub maśle truflowym
4
garście szpinaku
Wykonanie:
Marchewki
obieramy (pozostawiamy końcówki natki) i przekrajamy na pół. Przekładamy do
płaskiego rondelka. Dodajemy trochę wody, masło, tymianek, sól i pieprz. Dusimy
pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie.
Ziemniaki
gotujemy, studzimy i kroimy na plasterki.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę truflową (lub zwykłą), dodajemy ziemniaki, ząbek
czosnku i kilka listków cząbru. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy
pod przykryciem ok. 10-15 minut aż ziemniaki będą złote z zewnątrz. Od czasu do
czasu mieszamy, aby ziemniaki się zarumieniły z wszystkich stron.
Przygotowujemy
jajka sadzone w oleju lub maśle truflowym, pozostawiając płynne żółtko.
Na czterech
talerzach rozkładamy szpinak. Na wierzchu układamy i usmażone ziemniaki oraz uduszoną
marchew. Na wierzchu układamy po jajku. Całość posypujemy listkami cząbru lub
tymianku.