SALATA Z ZIEMNIAKOW I JAJEK SMAZONYCH Z TRUFLAMI - FRIED POTATOES AND EGG SALAD WITH TRUFFLES



Zapraszam na sałatkę ze smażonych młodych ziemniaków. Ziemniaki usmażyłam na patelni z czosnkiem i cząbrem, w oliwie truflowej.  

Ziemniaki same o neutralnym smaku przejęły smak z oliwy truflowej. Miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. Można też je usmażyć w zwykłym oleju rzepakowym.

Podaję je z na szpinaku z jajkiem sadzonym w maśle truflowym z marchewką duszoną z tymiankiem.

Takie tam.

xo


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

½ kg młodych ziemniaków, małych, ugotowanych
sól i pieprz
oliwa truflowa
ząbek czosnku
cząber

12 młodych marchewek
gałązka tymianku
sól i pieprz

do podania
4 jajka smażone w oliwie lub maśle truflowym
4 garście szpinaku
  
Wykonanie:

Marchewki obieramy (pozostawiamy końcówki natki) i przekrajamy na pół. Przekładamy do płaskiego rondelka. Dodajemy trochę wody, masło, tymianek, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie.

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy na plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę truflową (lub zwykłą), dodajemy ziemniaki, ząbek czosnku i kilka listków cząbru. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy pod przykryciem ok. 10-15 minut aż ziemniaki będą złote z zewnątrz. Od czasu do czasu mieszamy, aby ziemniaki się zarumieniły z wszystkich stron.

Przygotowujemy jajka sadzone w oleju lub maśle truflowym, pozostawiając płynne żółtko.

Na czterech talerzach rozkładamy szpinak. Na wierzchu układamy i usmażone ziemniaki oraz uduszoną marchew. Na wierzchu układamy po jajku. Całość posypujemy listkami cząbru lub tymianku.