DORSZ PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI I SOSEM ZE SZCZYPIORKU - BAKED COD WITH POTATOES AND CHIVE SALSA



Przeczytałam niedawno w magazynie Bon Appetit  o obiedzie dla znajomych przygotowanym przez Inaki Aizpitarte, szefa z paryskiej brasserii Le Chateaubriand.
Zachwyciło mnie danie z solonego dorsza z ziemniakami i salsą z kiszonej cytryny i szczypiorku. Och, co za pychota.

Nie miałam solonego dorsza ale doskonale zastąpiłam go świeżym, którego upiekłam w przyprawach zaproponowanych przez Inaki. 

Gotowane ziemniaki pieczony dorsz, a całość spina aromatyczna i wyrazista salsa z kiszonych cytryn, szczypiorku i wędzonej papryki.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

2 filety z dorsza
2 łodygi trawy cytrynowej
2 gałązki tymianku
sól i pieprz
oliwa

12 małych ziemniaków
sól

1/2 kiszonej cytryny
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka wędzonej hiszpańskiej papryki w proszku, słodkiej lub ostrej
3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Dorsza myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy rybę na blasze, na łodygach trawy cytrynowej, posypujemy ją tymiankiem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ucieramy ziemniaki na grube kawałki.

Równocześnie przygotowujemy salsę: drobno kroimy skórkę z kiszonej cytryny, siekamy drobno  szczypiorek. Mieszamy cytrynę i szczypiorek z łyżką wędzonej papryki. Dodajemy oliwę i lekko solimy.

Na talerzu układamy ziemniaki, na ziemniakach kładziemy po kilka kawałków pieczonego dorsza. Całość polewamy salsą.