Dzisiaj przedstawiam bogate ciasto
truflowe o smaku białej czekolady i borówek. Na pewno stanie się jednym z Waszych
ulubionych deserów.
Zmodyfikowałam przepis na truflę czekoladową z morelami i zamiast czekolady gorzkiej i musu morelowego użyłam
czekoladę białą i mus z borówek.
Rezultat jak widać. Wilgotne, gęste i
bardzo jagodowe.
xo
Składniki:
1 i 1/2 szklanki musu z jagód lub borówek
3 tabliczki białej czekolady
½ szklanki masła
6 jajek, białka oddzielone od żółtek
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki migdałowej
Wykonanie:
Myjemy dwie szklanki borówek,
zagotowujemy owoce w rondelku i po ostudzeniu miksujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno. Odstawiamy.
Trzy tabliczki czekolady i masło roztapiamy
w misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa będzie gładka dodajemy
do niej 1 szklankę musu z jagód.
W osobnym naczyniu ubijamy żółtka aż
będą blade i zwiększą objętość. Do jajek dodajemy roztopioną czekoladę z jagodami,
mieszamy dokładnie aby masa się połączyła często zbierając masę z brzegów
naczynia. Dodajemy do masy mąkę migdałową i ziemniaczaną. Na koniec do masy
delikatnie dodajemy białka w 3 częściach.
Nadzienie wylewamy do szczelnej formy posmarowanej
masłem i wyłożonej pergaminem. Wstawiamy formę do innego głębokiego naczynia,
formę z ciastem przykrywamy folią. Do zewnętrznego naczynia wlewamy gorącą
wodę.
Wkładamy formę w kąpieli wodnej do
piekarnika i pieczemy przez 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
Po ostudzeniu tortu smarujemy wierzch pozostałym
musem z borówek. W misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą roztapiamy
białą czekoladę, skrapiamy czekoladą wierzch ciasta.