Te pomidorki
możemy podawać jako deser lub danie na słono. Mają niezwykły smak, ciekawe
połączenie przypraw korzennych z pomidorem. Lekkości i kwaskowatości dodaje im
cytryna.
Zainspirowałam
się deserem pomidorowym Alaina Passarda, pomidorów nadziewanych owocami. Próbowałam
trochę odtworzyć smak, nie nadziewałam pomidorów owocami ale upiekłam je w
przyprawach.
xo
Składniki:
20 pomidorków
sól i pieprz
laska cynamonu
gwiazdka anyżu
kolendra
liście laurowe
dwie małe ostre papryczki
dwie małe ostre papryczki
otarta skórka i sok z jednej
cytryny
cukier puder
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pomidory oddzielamy
od gałązki zachowując szypułki. Układamy pomidorki na blasze do pieczenia,
skrapiamy oliwą, dodajemy laskę cynamonu, liście laurowe i gwiazdkę anyżu.
Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą, pokruszonymi ostrymi papryczkami, skórką cytrynową i sokiem z
cytryny. Posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy pomidory
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, a następnie pozostawiamy
w wyłączonym piekarniku na następne 30 minut.
Przekładamy
pomidory do słoika razem z przyprawami, z którymi się piekły i zalewamy oliwą.