PASTA Z BAKLAZANA - BABA GANOUSH



Baba ganoush to jeden z najlepszych dipów, wywodzący się z kuchni bliskowschodniej. Dzięki opalaniu na palniku grilla lub gazowym bakłażan nabiera wędzonego aromatu.

Ale kiedy nie mamy takiej możliwości, możemy upiec bakłażan w piekarniku. Doprawiamy jest zazwyczaj tahiną. I tak też doprawiłam mój. Natomiast moja wersja jest bardzo cytrynowa – dodałam do pasty skórkę z kiszonych cytryn , co bardzo ożywiło smak dipu.

xo


Składniki:

1 bakłażan średniej wielkości
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty tahini
sok z połowy cytryny
jedna ćwiartka kiszonej cytryny lub skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

1 łyżka listków kolendry

1 pita na osobę

Wykonanie:

Bakłażan myjemy i opalamy go na gazowym palniku (jeżeli go macie) z każdej strony. Układamy bakłażan na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, do miękkości. Kiedy bakłażan nieco ostygnie, wydrapujemy środek łyżką do miski, rozdrabniamy  miąższ, doprawiamy go czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, tahiną,  oliwą oraz solą i pieprzem. Dodajemy skórkę z cytryny i listki kolendry. Mieszamy dokładnie i przekładamy do miseczki.

Chlebek pita  kroimy na ćwiartki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni.