Moja
przyjaciółka, Kasia, robi pyszne kotleciki z kaszy jaglanej. Kiedy próbowałyśmy
jej specjału zaczęłyśmy zastanawiać się, jak by smakowały, gdyby ich składniki wzbogacić
o cukinię.
A,
kiedy kupiłam u mnie na rynku, piękne, małe okrągłe cukinie, postanowiłam
nadziać je farszem z kotlecików Katki. Oczywiście z dodatkiem startej cukinii.
Wspaniałe.
Polecam jeść na ciepło z sosem tzatziki lub pomidorowym.
xo
Składniki:
1-2 okrągłe cukinie na
osobę
2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej
1czerwona cebula
olej
1 szklanka twarogu
sól i pieprz
2 jajka
tymianek
szczypiorek
Wykonanie:
Z cukinii ścinamy wierzch, odkładamy na bok – zrobimy z tego pokrywki. Cukinie
wydrążamy, solimy je i odstawiamy na bok do czasu aż zrobimy farsz.
Wydrążone środki cukinii ścieramy na tarce lub siekamy drobno. Cebulę
czerwoną kroimy w drobną kostkę o wielkości 0,5 cm i podsmażamy w 1 łyżce oleju
do miękkości. Studzimy.
Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy cukinię i cebulę. Mieszamy i
następnie dodajemy pokruszony twaróg i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem
oraz dodajemy świeże, posiekane zioła i mieszamy do połączenia się składników.
Nadziewamy cukinie farszem. Przykrywamy pokrywkami i układamy w
żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy cukinie oliwą i zapiekamy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.