To wpis numer 500. Zastanawiałam się, czym specjalnym się z
Wami dzisiaj podzielić. Pomysłów miałam wiele, ale ostatecznie stanęło na
klasyce i tak powstała rustykalna, klasyczna, francuska
tarta jabłkowa - Tarte aux Pommes.
Jak wszędzie, również we Francji wszelkiego
rodzaju wypieki z użyciem jabłek są powszechne. Klasyczna tarta z kremem migdałowym, tarta normandzka, tarta Tatin, tarte fine na bardzo cienkim cieście. Tyle wersji, każda pyszna.
Nie ma nic lepszego niż lekko kwaskowate,
soczyste jabłka upieczone w otoczce z maślanego kruchego ciasta i lekko solonego
karmelu. Mam nadzieję, że moja wersja przypadnie Wam do gustu.
xo
jedna
tarta od średnicy 24 cm
Składniki:
kruche ciasto
2
szklanki mąki
½
kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta
soli
1
łyżka cukru pudru
1
żółtko
nadzienie
5 jabłek średniej wielkości
4 łyżek cukru
sok z jednej cytryny
1 łyżka masła
½ laski wanilii
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
jabłka
4-5 jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
Wykonanie:
Wyrabiamy masło z mąką, cukrem i solą.
Dodajemy żółtko i wyrabiamy, aż ciasto
zbierze się w kulę. Formujemy ciasto w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy
do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do
ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty. Wyścielamy ciasto papierem do
pieczenia, na który wsypujemy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i
pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec, a następnie usuwamy papier z
obciążeniem i pieczemy ciasto aż będzie lekko złote.
W międzyczasie obieramy jabłka, przekrajamy je
na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy jabłka w kostkę o wielkości 1,5-2 cm. Przekładamy je do rondla,
dodajemy odrobinę wody, cukier i sok z cytryny. Wkładamy do rondla przekrojoną
na pół laskę wanilii.
Gotujemy jabłka na małym ogniu aż utworzy się
z nich mus. Zdejmujemy rondel z ognia i studzimy mus. Gdy ostygnie, dodajemy do
niego łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Pozostałe jabłka obieramy, usuwamy gniazda
nasienne i kroimy jabłka w poprzek w plasterki. Przekładamy do zakwaszonej cytryną wody.
Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki cukru,
dodajemy masło i szczyptę soli. Mieszamy gotując aby utworzył się karmel.
Wyjmujemy kruche ciasto z piekarnika, studzimy lekko
i wykładamy na nie ostudzony mus. Na wierzchu musu układamy koncentrycznie i
dekoracyjnie, zaczynając od brzegu, plasterki jabłka. Polewamy jabłka karmelem.
Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy w temperaturze
180 stopni przez 30 minut.