Zapraszam na kolejną sałatkę
chlebową panzanella, tym razem w jesiennej odsłonie. Połączyłam w niej smak
porów i grzybów (w moim przypadku kurek, ale polecam też borowiki, pieczarki
czy shitake) ze smakiem brukselki i
tymianku.
Gwiazdą w tej sałatce jest chleb.
Lubię gdy chleb jest podpieczony i chrupiący i mięknie dopiero pod wpływem
sosu. To bardzo malownicza sałatka, pełna wyrazistych smaków, faktur i kolorów.
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
4 grube kromki wiejskiego chleba
4 garście rukoli
2 czerwone cykorie
1 por
1 łyżka oliwy
2 szklanki grzybów: kurki, borowiki lub
pieczarki
kilka gałązek tymianku
2 szklanki listków z brukselki
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanej dymki
parmezan lub pecorino
sól i pieprz
2 łyżki octu winnego z sherry
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Grzyby i por czyścimy i kroimy w
plasterki. Na patelni podsmażamy por w łyżce
oliwy przez 5 minut, dodajemy grzyby i tymianek. Dusimy grzyby do miękkości,
doprawiamy pieprzem i solą a następnie dodajemy listki brukselki. Przykrywamy patelnię
i zdejmujemy z ognia.
Chleb, pokrojony lub porwany
na kawałki o rozmiarach 2 x 2 cm, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15
minut.
Do miski wkładamy rukolę i
listki czerwonej cykorii, do tego dodajemy duszone grzyby z porem i brukselką. Na koniec dodajemy grzanki z chleba,
pietruszkę i dymkę.
Całość polewamy sosem
przyrządzonym z octu z sherry i oliwy i
doprawionego solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.