Klasyczny deser z gruszek Piękna Helena,
stworzony przez samego Augusta Escoffiere’a, dzisiaj w postaci tarty, a konkretnie tarteletek.
U Escofiera, Poire Helene, to 3 linijki z opisem
deseru: gruszki gotowane w syropie waniliowym. Podane na lodach waniliowych, posypane kandyzowanymi fiołkami. Polane gorącym sosem
czekoladowym.
Moja tarta, to gruszki gotowane w syropie
waniliowym z ksylitolem zamiast cukru. Gruszki zapieczone w czekoladowym
migdałowym frangipanie, tu też ksylitol. Podajemy z gałką lodów waniliowych.
Pychota,
xo
Na tartę o średnicy 24 cm lub 8
tarteletek o średnicy 10 cm
Składniki:
kruche
ciasto
2 szklanki
mąki
½ kostki
masła pokrojonego na kawałki
szczypta
soli
1 łyżeczka
cukru pudru
1 jajko
4 gruszki
1 laska
wanilii
2 łyżki ksylitolu
krem
2 jajka
1
tabliczka czekolady
4 łyżki
masła
4 łyżki
ksylitolu
½ szklanki
mielonych migdałów
1
łyżeczka esencji waniliowej
płatki migdałów
Wykonanie:
W mikserze wyrabiamy masło z mąką, cukrem i
solą. Dodajemy jajko miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy ciasto w
dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez
minimum 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do
ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty. Wykładamy ciasto papierem do
pieczenia, na który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i
pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec.
W międzyczasie obieramy gruszki, przekrajamy
je na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Przekładamy
gruszki do płaskiego rondla, dodajemy odrobinę wody, ksylitol i nasiona z laski
wanilii.
Gotujemy gruszki na małym ogniu aż będą na pół
twarde. Zdejmujemy rondel z ognia i studzimy gruszki. Gdy ostygną, kroimy je wzdłuż
nie naruszając ogonka.
Przygotowujemy krem: w mikserze miksujemy
jajka, ksylitol, mielone migdały oraz wanilię. W kąpieli wodnej roztapiamy
czekoladę z masłem oraz syropem z gruszek, dodajemy ją do masy z jajek i migdałów. Mieszamy do połączenia
się składników.
Wyjmujemy kruche ciasto z piekarnika i usuwamy papier
z obciążnikami. Na kruche ciasto wylewamy krem, na wierzchu układamy gruszki rozłożone w
formie wachlarza. Posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35
minut.