TARTELETKA GRUSZKOWA PIĘKNA HELENA - PEAR TARTELETTE BELLE HELENE


Klasyczny deser z gruszek Piękna Helena, stworzony przez samego Augusta Escoffiere’a, dzisiaj w postaci tarty, a konkretnie tarteletek.

U Escofiera, Poire Helene, to 3 linijki z opisem deseru: gruszki gotowane w syropie waniliowym. Podane na lodach waniliowych, posypane kandyzowanymi fiołkami. Polane gorącym sosem czekoladowym.

Moja tarta, to gruszki gotowane w syropie waniliowym z ksylitolem zamiast cukru. Gruszki zapieczone w czekoladowym migdałowym frangipanie, tu też ksylitol. Podajemy z gałką lodów waniliowych.

Pychota,

xo



Na tartę o średnicy 24 cm lub 8 tarteletek o średnicy 10 cm

Składniki:

kruche ciasto
2 szklanki mąki
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 jajko

4 gruszki
1 laska wanilii
2 łyżki ksylitolu

krem
2 jajka
1 tabliczka czekolady
4 łyżki masła
4 łyżki ksylitolu
½ szklanki  mielonych migdałów
1 łyżeczka esencji waniliowej

płatki migdałów

Wykonanie:

W mikserze wyrabiamy masło z mąką, cukrem i solą. Dodajemy jajko miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy ciasto w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty. Wykładamy ciasto papierem do pieczenia, na który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec.

W międzyczasie obieramy gruszki, przekrajamy je na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Przekładamy gruszki do płaskiego rondla, dodajemy odrobinę wody, ksylitol i nasiona z laski wanilii. 

Gotujemy gruszki na małym ogniu aż będą na pół twarde. Zdejmujemy rondel z ognia i studzimy gruszki. Gdy ostygną, kroimy je wzdłuż nie naruszając ogonka.

Przygotowujemy krem: w mikserze miksujemy jajka, ksylitol, mielone migdały oraz wanilię. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem oraz syropem z gruszek, dodajemy ją do masy z jajek i migdałów. Mieszamy do połączenia się składników.

Wyjmujemy kruche ciasto z piekarnika i usuwamy papier z obciążnikami. Na kruche ciasto wylewamy krem, na wierzchu układamy gruszki rozłożone w formie wachlarza. Posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.