Jeżeli
został Wam z obiadu kawałek łososia to warto go wykorzystać do przygotowania
tych pysznych krokietów z komosą ryżową.
Krokiety o świeżym
smaku. Połączenie bogatego smaku łososia z selerem naciowym, szczypiorem i ostrą
papryką dają pyszne danie. Komosa ryżowa ładnie się wpisuje w teksturę
krokietów.
Podałam je
z sosem majonezowo-maślankowo-limonkowym, z dodatkiem ostrej papryki i kolendry
nawiązuje do tajskich smaków.
xo
Na 8
krokietów
Składniki:
filet z łososia powoli pieczony, ok
400 g
sól i pieprz
2 szklanki gotowanej komosy ryżowej
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekanego
2 łyżki szczypioru
2 łyżki pietruszki
½ ostrej czerwonej papryczki
jajko
bułka tarta do obtoczenia krokietów
olej do smażenia
sos
2 łyżki majonezu
2 łyżki maślanki
1 łyżka soku z limonki
pieprz i sól
1 łyżeczka posiekanej czerwonej
ostrej papryczki
listki kolendry
Wykonanie:
Rozdrabniamy
łososia upieczonego zgodnie z przepisem jak tutaj. Gotujemy komosę ryżową,
studzimy. Siekamy szczypior i pietruszkę. Łodygi selera kroimy wzdłuż na cztery
części i siekamy na kawałki o wielkości pół centymetra. Czerwoną papryczkę
siekamy na drobne kawałeczki.
Przekładamy
wszystkie składniki do miski, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy
jajko i mieszamy aby składniki posklejały się w gęstą masę. Formujemy z masy
krokiety i obtaczamy je w tartej bułce.
Na patelnię
wlewamy łyżkę oleju. Wykładamy na patelnię uformowane krokiety i smażymy aż
zarumienią się z jednej strony, po czym delikatnie przewracamy krokiety i
dosmażamy z drugiej strony.
Dolewamy
olej, gdy się wysmaży. Przekładamy krokiety na ręczniki papierowe i osączamy je
z tłuszczu.
W międzyczasie
w misce mieszamy pokrojoną drobno papryczkę z majonezem, maślanką, sokiem z
limonki. Doprawiamy pieprzem i solą.
Na talerz
wykładamy po 2 krokiety ułożone w stosik i polewamy sosem. Dodajemy listki kolendry.