KROKIETY Z ŁOSOSIA I KOMOSY - SALMON AND QUINOA CAKES



Jeżeli został Wam z obiadu kawałek łososia to warto go wykorzystać do przygotowania tych pysznych krokietów z komosą ryżową.

Krokiety o świeżym smaku. Połączenie bogatego smaku łososia z selerem naciowym, szczypiorem i ostrą papryką dają pyszne danie. Komosa ryżowa ładnie się wpisuje w teksturę krokietów.

Podałam je z sosem majonezowo-maślankowo-limonkowym, z dodatkiem ostrej papryki i kolendry nawiązuje do tajskich smaków.

xo

Na 8 krokietów

Składniki:

filet z łososia powoli pieczony, ok 400 g
sól i pieprz
2 szklanki gotowanej komosy ryżowej
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekanego
2 łyżki szczypioru
2 łyżki pietruszki
½ ostrej czerwonej papryczki
jajko

bułka tarta do obtoczenia krokietów
olej do smażenia

sos
2 łyżki majonezu
2 łyżki maślanki
1 łyżka soku z limonki
pieprz i sól
1 łyżeczka posiekanej czerwonej ostrej papryczki
listki kolendry

Wykonanie:

Rozdrabniamy łososia upieczonego zgodnie z przepisem jak tutaj. Gotujemy komosę ryżową, studzimy. Siekamy szczypior i pietruszkę. Łodygi selera kroimy wzdłuż na cztery części i siekamy na kawałki o wielkości pół centymetra. Czerwoną papryczkę siekamy na drobne kawałeczki.

Przekładamy wszystkie składniki do miski, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy jajko i mieszamy aby składniki posklejały się w gęstą masę. Formujemy z masy krokiety i obtaczamy je w tartej bułce.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wykładamy na patelnię uformowane krokiety i smażymy aż zarumienią się z jednej strony, po czym delikatnie przewracamy krokiety i dosmażamy z drugiej strony.

Dolewamy olej, gdy się wysmaży. Przekładamy krokiety na ręczniki papierowe i osączamy je z tłuszczu.

W międzyczasie w misce mieszamy pokrojoną drobno papryczkę z majonezem, maślanką, sokiem z limonki.  Doprawiamy pieprzem i solą.

Na talerz wykładamy po 2 krokiety ułożone w stosik i polewamy sosem. Dodajemy listki kolendry.