łosoś powoli pieczony z majonezem koperkowym - slow roasted salmon with dill mayo

Uwielbiam angielskie określenie ‘slow oven’ (powolny piekarnik). Oznacza on bardzo niską temperaturę piekarnika używanego do pieczenia przy wydłużeniu czasu pieczenia.

W tym przypadku pieczemy tak łososia. Pieczemy go w temperaturze 100 stopni C przez godzinę, czego skutkiem jest nieprawdopodobnie jedwabisty i soczysty łosoś. Jest to jeden z najlepszych sposobów przygotowania tej ryby.

Do niego podaję majonez koperkowy, bardzo świeży w smaku i w pięknym wiosennym kolorze.
Polecam Wam serdecznie, musicie to koniecznie wypróbować.

Xoxo, Lilka

Proporcja na 4 osoby
Składniki:

4 filety łososia 200 g każdy
sól i pieprz

majonez koperkowy
1 pęczek kopru
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki majonezu

kiełki słonecznika, listki rukoli do podania


Wykonanie:

Łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Pieczemy w piekarniku w 100 stopniach C przez godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy z łososia skórę

W międzyczasie koper, pietruszkę i szczypior blanszujemy w gorącej wodzie i natychmiast hartujemy w lodowatej, by zachować ich kolor. Odciskamy całą wodę. Siekamy zioła grubo a następnie miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego  i bardzo gładkiego sosu. Na koniec mieszamy z majonezem i miksujemy chwilę aby dokładnie wymieszać pesto z majonezem.

Na talerz wykładamy łososia, skrapiamy go 1 łyżką zielonego majonezu i ozdabiamy listkami rukoli i kiełkami słonecznika.