sałatka lyońska z jajkiem na ciepło z mniszkiem - salad lyonnaise with dandelion


Tradycyjna francuska sałata z jajkiem i bekonem na ciepło – jest to sałata po lyońsku.

Robi się tę sałatę z sałaty frisee lub endywii, czyli sałat gorzkich. Tym razem zrobiłam ją z liśćmi mniszka lekarskiego, który zebrałam na działce moich rodziców – tam rośnie jako chwast.

Jak już pisałam przy okazji wiosennej sałatki z łososia z mniszkiem, najlepsze są młode liście mlecza a smakują trochę gorzkawo, pieprzowo  i najlepsze są z musztardą i miodem.  

Mlecz, postrzegany jako chwast, jest bardzo cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Jest niezastąpiony w leczeniu kamicy żółciowej, anemii czy reumatyzmu.

Doskonale się też sprawdza w sałatce lyońskiej w zestawieniu z ciepłym bekonowo-musztardowym sosem i aksamitnym jajkiem z koszulce.

Polecam,

Xo, Lilka

Porcja na 4 osoby
Składniki:

jajka w koszulkach
4 jajka
ocet winny
sól

4 szklanki młodych liści mniszka pospolitego

sos
4 plasterki bekonu
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z sherry
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz

4 kromki chleba pociętego na paski, podtostowanego

Wykonanie:

W dużym płaskim garnku zagotowujemy wodę z octem i solą.  Rozbijamy jajka do filiżanek.  Mieszamy wodę bardzo intensywnie aby wytworzył się wir  i dodajemy jajka w sam środek wira. Wir w wodzie sprawi, że białka będą zwarte.

Przykrywamy garnek i gotujemy jajka na małym ogniu przez 3 minuty. Wyjmujemy jajka i kładziemy je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć wodę.

Bekon smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz a kawałki bekonu będą chrupiące. Do patelni dodajemy oliwę, musztardę i ocet. Mieszamy wszystko dokładnie. Całość pieprzymy. Sprawdzamy czy jest wystarczająco słone i ewentualnie dodajemy sól.  

Komponujemy talerz: najpierw kładziemy liście mniszka lub innej gorzkiej sałaty.  Na wierzchu kładziemy jajko i wszystko polewamy ciepłym sosem bekonowym.

Podajemy z chlebem tostowanym, aby moc go moczyć w żółtku.