Tradycyjna
francuska sałata z jajkiem i bekonem na ciepło – jest to sałata po lyońsku.
Robi
się tę sałatę z sałaty frisee lub endywii, czyli sałat gorzkich. Tym razem
zrobiłam ją z liśćmi mniszka lekarskiego, który zebrałam na działce moich
rodziców – tam rośnie jako chwast.
Jak już pisałam przy
okazji wiosennej sałatki z łososia z mniszkiem, najlepsze są młode liście mlecza
a smakują trochę gorzkawo, pieprzowo i najlepsze są z musztardą
i miodem.
Mlecz, postrzegany jako
chwast, jest bardzo cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Jest niezastąpiony
w leczeniu kamicy żółciowej, anemii czy reumatyzmu.
Doskonale się też sprawdza
w sałatce lyońskiej w zestawieniu z ciepłym bekonowo-musztardowym sosem i
aksamitnym jajkiem z koszulce.
Polecam,
Xo, Lilka
Porcja na 4 osoby
Składniki:
jajka w
koszulkach
4 jajka
ocet winny
sól
4 szklanki młodych liści mniszka pospolitego
sos
4 plasterki bekonu
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z sherry
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
4 kromki chleba pociętego na paski, podtostowanego
4 kromki chleba pociętego na paski, podtostowanego
Wykonanie:
W dużym
płaskim garnku zagotowujemy wodę z octem i solą. Rozbijamy jajka do
filiżanek. Mieszamy wodę bardzo intensywnie aby wytworzył się wir i
dodajemy jajka w sam środek wira. Wir w wodzie sprawi, że białka będą zwarte.
Przykrywamy
garnek i gotujemy jajka na małym ogniu przez 3 minuty. Wyjmujemy jajka i
kładziemy je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć wodę.
Bekon smażymy
na patelni aż wytopi się tłuszcz a kawałki bekonu będą chrupiące. Do patelni dodajemy
oliwę, musztardę i ocet. Mieszamy wszystko dokładnie. Całość pieprzymy.
Sprawdzamy czy jest wystarczająco słone i ewentualnie dodajemy sól.
Komponujemy
talerz: najpierw kładziemy liście mniszka lub innej gorzkiej sałaty. Na wierzchu kładziemy jajko i wszystko
polewamy ciepłym sosem bekonowym.
Podajemy z chlebem tostowanym, aby moc go moczyć w żółtku.