wiosenna tarta ze szpinakiem - spring spinach tarte


Wyjątkowo smaczne danie, tarta wiosenna ze szpinakiem. Wiosenne danie, które nie ma wiele wspólnego z delikatnością utożsamianą z wiosną.

Jest to bardzo wyrazista tarta poprzez połączenie wędzonego boczku z pieczonym czosnkiem i kozim serem. Wiosenna poprzez dużą ilość szpinaku użytego do jej nadzienia.

Podajemy ją z sosem pomidorowym albo z musztardą wiśniową (przepis w blogu).

Smacznego,

Xo, Lilka

jedna tarta o średnicy 24 cm

Składniki:

ciasto francuskie

nadzienie:
1 opakowanie boczku wędzonego
2 grzyby portobello pieczone (sprawdź w przepisie na szparagi pieczone podane na dwa sposoby)
3 paczki świeżego szpinaku
1 serek kozi naturalny ok.100 g
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
sól i pieprz
1 ząbek pieczonego czosnku

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko, wykładamy nim formę do tarty. Ciasto przyciskamy inną formą do tarty, wstawiamy do niej też ciężkie naczynie. 

Pieczemy 30 minut pod obciążeniem w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie rozwarstwi się.

W międzyczasie parzymy opłukany szpinak pod przykryciem, aż ‘omdleje’ (tak lubię nazywać sparzony szpinak). Odsączamy szpinak na sicie i siekamy grubo.

Boczek wędzony kroimy w paseczki i smażymy na patelni aż się zrumieni.

Grzyby portobello kroimy w paseczki.

Serek kozi mieszamy dokładnie z jajkami, ząbkiem pieczonego czosnku i jogurtem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy do tego szpinak, mieszamy dobrze a następnie dodajemy podsmażony boczek razem z tłuszczem, który się wytopił podczas smażenia.

Do podpieczonego spodu wlewamy nadzienie z serka koziego i szpinaku, na wierzchu układamy paseczki grzybów, pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.