Wyjątkowo smaczne danie, tarta wiosenna
ze szpinakiem. Wiosenne danie, które nie ma wiele wspólnego z delikatnością
utożsamianą z wiosną.
Jest to bardzo wyrazista tarta poprzez
połączenie wędzonego boczku z pieczonym czosnkiem i kozim serem. Wiosenna poprzez
dużą ilość szpinaku użytego do jej nadzienia.
Podajemy ją z sosem pomidorowym albo z musztardą wiśniową (przepis w blogu).
Smacznego,
Xo, Lilka
Xo, Lilka
jedna
tarta o średnicy 24 cm
Składniki:
ciasto francuskie
nadzienie:
1 opakowanie boczku wędzonego
2 grzyby portobello pieczone (sprawdź w przepisie na
szparagi pieczone podane na dwa sposoby)
3 paczki świeżego szpinaku
1 serek kozi naturalny ok.100 g
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
sól i pieprz
1 ząbek pieczonego czosnku
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko,
wykładamy nim formę do tarty. Ciasto przyciskamy inną formą do tarty, wstawiamy
do niej też ciężkie naczynie.
Pieczemy 30 minut pod obciążeniem w temp. 180 st.
C, aż ciasto będzie lekko złote. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie rozwarstwi
się.
W międzyczasie parzymy opłukany szpinak pod
przykryciem, aż ‘omdleje’ (tak lubię nazywać sparzony szpinak). Odsączamy
szpinak na sicie i siekamy grubo.
Boczek wędzony kroimy w paseczki i smażymy na
patelni aż się zrumieni.
Grzyby portobello kroimy w paseczki.
Serek kozi mieszamy dokładnie z jajkami,
ząbkiem pieczonego czosnku i jogurtem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy
do tego szpinak, mieszamy dobrze a następnie dodajemy podsmażony boczek razem z
tłuszczem, który się wytopił podczas smażenia.
Do podpieczonego spodu wlewamy nadzienie z
serka koziego i szpinaku, na wierzchu układamy paseczki grzybów, pieczemy w
temperaturze 180 st. C przez 20 minut.