Tort na duże okazje, dla miłośników
czekolady. Piękne zestawienie koloru czekolady z różem.
Nie smaruję boków ciast, aby było widać
warstwy ciasta i kremu, a w tym przypadku to zestawienie jest bardzo piękne.
Można take samo ciasto zrobić z kremem
malinowym (klasyczne zestawienie czekolada z malinami) można też zrobić
biszkopt waniliowy z kremem wiśniowym lub malinowym.
Kiedy znamy technikę wykonania to
możemy rozwinąć wodze fantazji i łączyć smaki i kolory jak sobie wymarzymy.
Smacznego,
Xoxo, Lilka
Składniki:
biszkopt kakaowy
1 szklanka mąki
½ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
1 szczypta soli
½ szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
6 łyżek masła, stopionego i schłodzonego
krem
2 szklanki sosu wiśniowego z 400 g mrożonych wiśni
2 jajka
2 tabliczki białej czekolady
60 g masła, pokrojonego na małą kostkę
1 opakowanie mascarpone
100 ml śmietany 30%
1 łyżka żelatyny
garść czereśni lub wiśni z szypułkami
Wykonanie:
W
miseczce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek.
W małym rondelku topimy masło.
W
misce ubijamy białka z cukrem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej
piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym, dalej ubijamy. Do jajek dodajemy mąkę i kakao w trzech częściach, delikatnie mieszamy.
Dodajemy stopione masło.
Masę
przekładamy do formy do pieczenia tortu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180 st. C przez 35-40 minut. Biszkopt jest gotowy gdy sprężynuje po naciśnięciu
palcem.
Przygotowujemy
krem wiśniowy. Wiśnie mrożone 400 g gotujemy z 2 łyżkami cukru. Wisnie
miksujemy w blenderze, przecieramy przez sito i następnie gotujemy sos do zgęstnienia
(przy pociągnięciu palcem po łyżce powinien zostać ślad, ewentualnie robimy
test róży).
Do
miski ustawionej nad garnkiem z gotującą
się wodą wkładamy rozbite jajka i sos wiśniowy. Gotujemy na parze, aż krem zgęstnieje.
Po zdjęciu z ognia do kremu dodajemy 2 tabliczki białej
czekolady, po kawałku, mieszając aby
czekolada się rozpuściła w kremie. Przecedzamy przez gęste sito aby pozbyć się zanieczyszczeń.
Dodajemy masło, mieszamy dokładnie aż masło połączy się z kremem. Studzimy krem.
Rozpuszczamy
żelatynę w 1 łyżce zimnej wody, a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Dodajemy
żelatynę do kremu wiśniowego, a następnie dodajemy mascarpone. Mieszamy dokładnie.
Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu.
Składanie
Biszkopt
przecinamy na 3 części.
Na
paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta,
układamy jedną część biszkopta. Na pierwszą warstwę wykładamy 1/3 kremu,
rozsmarowujemy. Powtarzamy tę czynność z następną warstwą tortu i kremu.
Przykrywamy ostatnim płatem ciasta i wierzch uzupełniamy kremem.
Schładzamy ciasto,
aby krem się ustabilizował.
Podajemy
ozdobione wiśniami (czereśniami) świeżymi i oszronionymi miałkim cukrem.