tort czekoladowo-wiśniowy – cherry chocolate torte


Tort na duże okazje, dla miłośników czekolady. Piękne zestawienie koloru czekolady z różem.

Nie smaruję boków ciast, aby było widać warstwy ciasta i kremu, a w tym przypadku to zestawienie jest bardzo piękne.

Można take samo ciasto zrobić z kremem malinowym (klasyczne zestawienie czekolada z malinami) można też zrobić biszkopt waniliowy z kremem wiśniowym lub malinowym.

Kiedy znamy technikę wykonania to możemy rozwinąć wodze fantazji i łączyć smaki i kolory jak sobie wymarzymy.

Smacznego,

Xoxo, Lilka


Składniki:

biszkopt kakaowy
1 szklanka mąki
½ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
1 szczypta soli
½ szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
6 łyżek masła, stopionego i schłodzonego

krem
2 szklanki sosu wiśniowego z 400 g mrożonych wiśni
2 jajka
2 tabliczki białej czekolady
60 g masła, pokrojonego na małą kostkę
1 opakowanie mascarpone
100 ml śmietany 30%
1  łyżka żelatyny

garść czereśni lub wiśni z szypułkami

Wykonanie:

W miseczce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. W małym rondelku topimy masło.

W misce ubijamy białka z cukrem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym, dalej ubijamy.  Do jajek dodajemy mąkę i kakao  w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło.

Masę przekładamy do formy do pieczenia tortu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut. Biszkopt jest gotowy gdy sprężynuje po naciśnięciu palcem.

Przygotowujemy krem wiśniowy. Wiśnie mrożone 400 g gotujemy z 2 łyżkami cukru. Wisnie miksujemy w blenderze, przecieramy przez sito i następnie gotujemy sos do zgęstnienia (przy pociągnięciu palcem po łyżce powinien zostać ślad, ewentualnie robimy test róży).

Do miski  ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą wkładamy rozbite jajka i sos wiśniowy. Gotujemy na parze, aż  krem zgęstnieje.

Po zdjęciu z ognia do kremu dodajemy 2 tabliczki białej czekolady, po kawałku,  mieszając aby czekolada się rozpuściła w kremie. Przecedzamy przez gęste sito aby pozbyć się zanieczyszczeń. Dodajemy masło, mieszamy dokładnie aż masło połączy się z kremem. Studzimy krem.

Rozpuszczamy żelatynę w 1 łyżce zimnej wody, a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Dodajemy żelatynę do kremu wiśniowego, a następnie dodajemy mascarpone. Mieszamy dokładnie. Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu.

Składanie

Biszkopt przecinamy na 3 części.

Na paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta, układamy jedną część biszkopta. Na pierwszą warstwę wykładamy 1/3 kremu, rozsmarowujemy. Powtarzamy tę czynność z następną warstwą tortu i kremu. Przykrywamy ostatnim płatem ciasta i wierzch uzupełniamy kremem.

Schładzamy ciasto, aby krem się ustabilizował.

Podajemy ozdobione wiśniami (czereśniami) świeżymi i oszronionymi miałkim cukrem.