pierogi z kaczki - confit duck ravioli

Dzisiaj przedstawiam moją spécialité de la maison - pierogi z kaczki.

Jeżeli macie w domu gotowe confit z kaczki – jeden z moich pierwszych wpisów na blogu – to te pierogi można zrobić bardzo krótkim czasie. Zawsze staram się trzymać w lodówce słoik z gotowym confit, bowiem dzięki temu mogę szybko mieć naprawdę pyszne i wystrzałowe danie.

Nadzienie do pierogów robi się tak jak moje rillette de canard (też jeden z pierwszych wpisów) tyle, że z minimalną ilością smalcu.

Polecam Wam zrobienie i confit, i rillette, no i oczywiście pierogów.

Smacznego,
Xo, Lilka


36  pierogów z nadzieniem o objętości  1 łyżeczki

Składniki:

makaron

2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki oliwy
sól

nadzienie

2 nogi kaczki konfitowane
2 cebule pokrojone drobno
1 por pokrojony w bardzo drobną kosteczkę
0,25 miarki wina porto Tawny
3 łyżki octu balsamico
sól i pieprz
tymianek

Wykonanie:

Wkładamy mąkę, jajka , oliwę i sol do miksera. Mieszamy aż ciasto się połączy i zbije w kulę. Możemy ewentualnie dodać trochę wody. Zbieramy ciasto w kulę, owijamy w folie i odstawiamy do lodówki by odpoczęło.

W międzyczasie na patelni podgrzewamy 1 łyżkę smalcu ze słoika, dodajemy por i drobno posiekaną cebulę i podsmażamy aż por i cebula  będą miękkie.

Nogi wyjęte ze słoika, oskrobane ze smalcu, siekamy drobno i dodajemy do patelni. Dodajemy tymianek, sól i pieprz. Podlewamy porto i smażymy aż alkohol wyparuje. Dodajemy balsamico, dokładnie mieszamy i dusimy przez 5 minut, aż balsamico wyparuje.

Rozwałkowujemy ciasto, na wierzch układamy po 1 łyżeczce ostudzonego nadzienia. Ciasto smarujemy wodą aby oczyścić je z resztek mąki, dzięki temu pierogi lepiej się skleją. Przykrywamy 2 warstwą ciasta i wykrajamy pierogi – kształt według uznania. Ja wykrajam je w kwadrat.

Gotujemy w mocno osolonej wodzie z odrobiną oliwy.

Skórkę od confit siekamy bardzo drobno i smażymy w oliwie z tymiankiem i pieprzem aż będzie chrupiąca. Posypujemy nią gotowe pierogi.