ciasto truskawkowe wersja uproszczona - very easy strawberry cake


Jeszcze jedna wersja ciasta truskawkowego – tym razem ciasto mojej siostry. Nauczyłam siostrę robić to ciasto wiele lat temu. Jest ono oparte na cieście fraisier i robi się je dokładnie tak samo - biszkopt - truskawki - krem - biszkopt - truskawki.

Siostra  bardzo uprościła jego wykonanie, w miejsce kremu waniliowego  robiąc krem z gotowego kremu do karpatki.  Na wierzchu ciasta układa truskawki, które zalewa galaretką truskawkową.


Ciasto jest pyszne, łatwe do zrobienia i zawsze wywołuje najwyższe oceny  

Xo, Lilka


Składniki:

biszkopt
1 czubata łyżka mąki na jedno jajko (na ciasto z 8 jaj: 6 łyżek mąki i 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jajek (żółtka oddzielone od białek)
80 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
80 g masła, stopionego i schłodzonego
1 szczypta soli

2 gotowe kremy do karpatki

koszyk truskawek o podobnej wielkości

3 galaretki truskawkowe na 1 litr wody


W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. W małym rondelku topimy masło.

W misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier, esencję waniliową i sól i ubijamy do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym, dalej ubijamy. Do jajek dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło.

Masę przekładamy do dużej formy o średnicy 25 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-35 minut. Biszkopt jest gotowy gdy sprężynuje po naciśnięciu palcem. Biszkopt jest dość cienki, ok. 4 - 5 cm.

Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu.

Rozpuszczamy galaretkę truskawkową.

Składanie:

Biszkopt przecinamy na 2 cienkie części.

Na paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta, układamy jedną część biszkopta. Nasączamy biszkopt wodą z cytryną.

Na biszkopcie układamy truskawki, od strony pierścienia układamy truskawki przecięte na pół, przecięciem do brzegu. Środek wypełniamy truskawkami. Wierzch uzupełniamy kremem.

Na kremie kładziemy drugą część biszkopta, na którym umieszczamy warstwę truskawek.
Truskawki zalewamy stygnącą galaretką truskawkową i odstawiamy całość do zastygnięcia