stek z polędwicy wołowej - steak from fillet mignon


Czasami mamy ochotę zjeść porządny stek. Steki z polędwicy wołowej są proste i szybkie do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczne.

Na ogół problemem może być czas smażenia, aby mięso wyszło tak jak lubimy.

Dobrze jest zaopatrzyć się w termometr do mięsa, to najlepszy i niezawodny sposób na właściwie zrobione steki.

Temperatura jaką powinien wskazywać termometr to:
Surowy (rare) – 55 st.C
Średnio wysmażony (mediuim rare) – 60 st.C
Średni (medium) – 65 st. C
Wysmażony (well done) – 70 st.C

Pamiętajmy, aby przy wyjęciu z pieca temperatura była niższa o 23 stopnie, bo mięso będzie się piec kiedy je odstawimy.

Xo, Lilka
  
Składniki:

4 steki z polędwicy
sól i pieprz
oliwa

Wykonanie:

Rozgrzewamy patelnię grillową z rączką pozwalającą na włożenie jej do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Steki rozbijamy lekko, doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy steki oliwą i układamy na patelni.

Smażymy po 3 minuty na stronę. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut do osiągnięcia temperatury 68 st.C (my lubimy nasze well done).

Po wyjęciu z piekarnika mięso musi odstać dodatkowe 10 minut.

Podajemy ze zwykłą surówką z kapusty i musztardą wiśniową.