Czasami mamy ochotę zjeść porządny
stek. Steki z polędwicy wołowej są proste i szybkie do zrobienia, a przede
wszystkim bardzo smaczne.
Na ogół problemem może być czas
smażenia, aby mięso wyszło tak jak lubimy.
Dobrze jest zaopatrzyć się w termometr
do mięsa, to najlepszy i niezawodny sposób na właściwie zrobione steki.
Temperatura jaką powinien wskazywać
termometr to:
Surowy (rare) – 55 st.C
Średnio wysmażony (mediuim rare) – 60 st.C
Średni (medium) – 65 st. C
Wysmażony (well done) – 70 st.C
Pamiętajmy, aby przy wyjęciu z pieca temperatura
była niższa o 23 stopnie, bo mięso będzie się piec kiedy je odstawimy.
Xo, Lilka
Xo, Lilka
Składniki:
4 steki z
polędwicy
sól i pieprz
oliwa
Wykonanie:
Rozgrzewamy patelnię grillową z rączką
pozwalającą na włożenie jej do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
C.
Steki rozbijamy lekko, doprawiamy solą
i pieprzem. Smarujemy steki oliwą i układamy na patelni.
Smażymy po 3 minuty na stronę. Przekładamy
do piekarnika i pieczemy 10 minut do osiągnięcia temperatury 68 st.C (my lubimy
nasze well done).
Po wyjęciu z piekarnika mięso musi
odstać dodatkowe 10 minut.
Podajemy ze zwykłą surówką z kapusty i musztardą wiśniową.