Ta
przystawka należy do bardzo świątecznych dań. Na wielką okazję, ale i nie
tylko, będzie jak znalazł.
Grzanki
z chałki z gęsią wątróbką. Piękne wizualnie i będące połączeniem niesamowitych
słodko-kwaśnych, bogatych smaków.
Ciasto
nasączone zostało sokiem z limonki, posmarowane masłem i gęsią wątróbką,
posypane pistacjami, a następnie zapieczone. Chrupiące z zewnątrz, słodkie,
kwaskowate i kremowe od wątróbki.
Pycha.
xo
Na
4 osoby
Składniki:
8
grubych kromek z chałki
sok
i skórka z limonek
masło
gęsia
wątróbka
mielone
pistacje,
owoce
granatu
Wykonanie:
Na
blaszce do pieczenia układamy kromki chałki, każdą kromkę skrapiamy sokiem z
limonki i posypujemy startą skórką; smarujemy grzanki masłem, a na wierzchu rozsmarowujemy
cienką warstwę foie gras.
Posypujemy
wierzch posiekanymi pistacjami i
pieczemy 20 minut.