Właśnie mamy
sezon na gęś. Nie ograniczajmy się z przygotowywaniem gęsi tylko do listopada. Właśnie
wczoraj przygotowałam confit z gęsi, będzie na późniejszą porę.
Roladki z gęsi, które
dzisiaj przedstawiam, zostały przygotowane z nóg wytrybowanych z kości, nadziane suszoną żurawiną i
ziołami, a następnie uduszone w winie z warzywami. Danie dość treściwe, ale
bardzo, bardzo smaczne.
Dla dodania
lekkości podałam je z gremolatą. To lombardyjska specjalność: pietruszka ze skórką
cytrynową i czosnkiem. Podaje się ją do ossobucco – duszonej giczy cielęcej –
ale warto podać ją z innymi daniami, bowiem nadaje niezwykłej świeżości. I tak
było tym razem.
xo
Porcja dla 8 osób
Składniki:
4 nogi z gęsi
sól i pieprz
tymianek
cząber
suszona żurawina
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
ziele angielskie
1 szklanka czerwonego wina
1 marchewka, pokrojona na kawałki
1 por, pokrojony na kawałki
½ selera, pokrojonego na kawałki
gremolata:
1 szklanka zielonej pietruszki
skórka starta z jednej cytryny
1 mały ząbek czosnku
Wykonanie:
Najlepiej
przygotować gęś dzień przed podaniem.
Z nóg gęsi
usuwamy kości, rozkładamy mięso skórą na dół, doprawiamy pieprzem i solą,
posypujemy tymiankiem, cząbrem i żurawiną. Zwijamy mięso w roladki, związujemy
mocno sznurkiem.
W żaroodpornym naczyniu (najlepsze będzie
żeliwne) podsmażamy marchewkę, pora i seler z kośćmi w jednej łyżce oleju.
Dodajemy kości usunięte z nóg oraz roladki. Obsmażamy roladki a następnie
zalewamy je winem.
Doprawiamy
mięso pieprzem i solą, dodajemy czosnek, tymianek, liście laurowe i ziele
angielskie. Przykrywamy naczynie i dusimy na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż
wytopi się cały tłuszcz z gęsi a mięso będzie miękkie.
Pozostawiamy
w garnku do ostygnięcia.
Wyjmujemy roladki
z garnka, przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni przez 30 minut.
W
międzyczasie przygotowujemy gremolatę: siekamy drobno pietruszkę, mieszamy ją
ze skórką startą z cytryny i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Podajemy
roladki pokrojone w plastry, posypane gremolatą.