STRUDEL Z DYNIĄ I KOZIM SEREM - GOAT CHEESE AND ROASTED PUMPKIN STRUDEL



Piękne i proste danie, strudel z ciasta filo, nadziany kozim serem i dynią. Idealne na jesień. Podobnie robi się grecką spanakopita –  ze szpinakiem i fetą. Tutaj połączenie koziego sera ze szczypiorem i kwaskowatą dynią to bardzo dobry pomysł.

Ciasto filo można kupić w dobrych delikatesach. Lubię mieć mały zapas w zamrażarce, dzięki temu szybko mogę mieć jakieś dobre danie lub deser, kiedy zjawią się niespodziewani goście albo najdzie mnie ochota na coś wyjątkowego.

xo


Składniki:

9 płatów ciasta filo
3 łyżki masła

nadzienie
1 szklanka twarogu przeciśniętego przez praskę
1 szklanka koziego sera, rozdrobnionego
½ szklanki cebuli dymki
2 szklanki dyni, pokrojonej na 2 cm kawałki, upieczonej i ostudzonej
sól i pieprz

czarnuszka

Wykonanie:

Na patelni roztapiamy masło. 

Twaróg mieszamy z kozim serem, dynią i posiekaną dymką. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Na blacie układamy 3 razy po 3 płaty ciasta filo, złożone na pół. Smarujemy ciasto roztopionym masłem. Na całej długości każdego potrójnego płata układamy jedną trzecią nadzienia, zawijamy ciasto w rulon wokół nadzienia.

Układamy rulony zwijając je jak ślimak, zaczynając od środka blachy. Smarujemy ciasto resztką roztopionego masła i posypujemy czarnuszką i odrobiną soli.

Pieczemy ciasto 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno być upieczone na złoto.

Podajemy strudel ciepły lub na zimno, z dodatkiem konfitury z cebuli.