Piękne i proste danie, strudel z ciasta
filo, nadziany kozim serem i dynią. Idealne na jesień. Podobnie robi się grecką
spanakopita – ze szpinakiem i fetą. Tutaj
połączenie koziego sera ze szczypiorem i kwaskowatą dynią to bardzo dobry
pomysł.
Ciasto filo można kupić w dobrych
delikatesach. Lubię mieć mały zapas w zamrażarce, dzięki temu szybko mogę mieć
jakieś dobre danie lub deser, kiedy zjawią się niespodziewani goście albo
najdzie mnie ochota na coś wyjątkowego.
xo
Składniki:
9 płatów ciasta filo
3 łyżki masła
nadzienie
1 szklanka twarogu przeciśniętego
przez praskę
1 szklanka koziego sera,
rozdrobnionego
½ szklanki cebuli dymki
2 szklanki dyni, pokrojonej na 2 cm
kawałki, upieczonej i ostudzonej
sól i pieprz
czarnuszka
Wykonanie:
Na patelni roztapiamy masło.
Twaróg
mieszamy z kozim serem, dynią i posiekaną dymką. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Na blacie
układamy 3 razy po 3 płaty ciasta filo, złożone na pół. Smarujemy ciasto roztopionym
masłem. Na całej długości każdego potrójnego płata układamy jedną trzecią
nadzienia, zawijamy ciasto w rulon wokół nadzienia.
Układamy
rulony zwijając je jak ślimak, zaczynając od środka blachy. Smarujemy ciasto
resztką roztopionego masła i posypujemy czarnuszką i odrobiną soli.
Pieczemy ciasto 30
minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno być upieczone na
złoto.
Podajemy strudel ciepły lub na zimno, z dodatkiem konfitury z cebuli.