Pamiętacie
bostock – przepyszne miękkie i zarazem chrupiące grzanki z migdałami? Dzisiaj pora
na bostock arabella – grzanki z orzechami laskowymi i imbirem.
Co
za smak! Dla odmiany zrobiłam te grzanki na włoskiej drożdżówce panettone. Pyszny
krem z orzechów laskowych połączony z lekko ostrym, wyrazistym smakiem imbiru.
xo
Na
4-8 osób
Składniki:
8
grubych kromek z panettone
syrop
imbirowy
skórka
i sok z 1 cytryny
1
łyżka startego świeżego imbiru
2
łyżki cukru
¼
szklanki wody
krem z orzechów laskowych
1
szklanka mielonych orzechów laskowych
1/3
szklanki cukru
2
łyżki kandyzowanego imbiru
½ łyżeczki soli
¼ szklanki masła
2
jajka
siekane
orzechy laskowe i imbir kandyzowany
Wykonanie:
W
rondelku zagotowujemy sok z cytryny z dodatkiem skórki, wody, startego imbiru i
cukru. Redukujemy na małym ogniu do zmniejszenia objętości o połowę.
Do
miksera wkładamy składniki na krem: orzechy laskowe, cukier i sól. Miksujemy
wszystko aż składniki się rozdrobnią. Dodajemy jajka i masło oraz kawałki
kandyzowanego imbiru. Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
Na
blaszce do pieczenia układamy kromki panettone, każdą kromkę polewamy 1 łyżką
syropu a na wierzchu smarujemy 1 łyżką kremu frangipane.
Posypujemy
wierzch posiekanymi orzechami laskowymi z imbirem i pieczemy 20 minut.
Na podstawie Pierre Herme "Pastries".
Na podstawie Pierre Herme "Pastries".