Pyszna wegańska i bezglutenowa sałatka w
stylu wschodnim. Makaron gryczany soba, stir-fry z kolorowych papryk z bok choy
vel pak choy czyli chińska kapusta lub kapusta pekińska.
Do tego imbir, ostra papryczka, sos
sojowy, sezam i dymka.
Inspiracją do tego dania była młoda
kapusta bok choy, którą kupiłam z Ogrodnictwa Lawenda. Doskonale smakowała do
pozostałych składników sałatki.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
4 wiązki
makaronu gryczanego soba
olej
3
papryki w kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym
1 ząbek
czosnku
1 cebula
średniej wielkości
1 ostra
papryczka
1 pęczek
bok choy lub 2 szklanki kapusty pekińskiej lub włoskiej
sos sojowy
jeden 2-3
cm kawałek imbiru
pieprz
olej
sezamowy
1 cebula
dymka
zielona pietruszka
czarny
sezam
Wykonanie:
Makaron
soba gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z łyżeczka oleju.
Odstawiamy na bok.
Papryki
myjemy, ścinamy końcówki i kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy w piórka.
Na
patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do
niej cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy
aż cebula będzie szklista. Dodajemy do cebuli paprykę i bok choy lub cienko
poszatkowane końcówki kapusty chińskiej.
Smażymy
2 minuty często mieszając, dodajemy starty imbir, sos sojowy, ostrą papryczkę i
pieprz i podsmażamy następne 2 minuty.
Zdejmujemy
patelnię z ognia, dodajemy dymkę pokrojoną na plasterki i posiekaną pietruszkę
oraz makaron soba.
Mieszamy,
skrapiamy olejem sezamowym, przekładamy na talerze.
Podajemy
posypane czarnym sezamem.
Na podstawie Barefoot Contessa Cookbook.
Na podstawie Barefoot Contessa Cookbook.