Myślę, że to najładniejsze ciastka. Popękany wierzch spod
którego wyłania się kuszące wnętrze. Do tej pory moje ulubione to te z Nutellą, przepis tutaj.
Ale, ale… na stronie Sweet Paul natknęłam się na podobne ciasteczka
w stylu meksykańskim:
czekolada, likier kawowy, cynamon i ostra papryka. Niesamowite
połączenie smaków!
Słodki, lekko chrupiący wierzch skrywa miękkie, pachnące
cynamonem i lekko pikantne wnętrze.
12 ciastek o średnicy 4 cm
Składniki:
1 łyżka masła
1 tabliczka czekolady
2 łyżki likieru kawowego
2 jajka
¼ szklanki cukru
szczypta soli
½ szklanki mąki
½ szklanki mąki
migdałowej
½ łyżeczki cynamonu
szczypta ostrej papryki
cukier puder
Wykonanie:
W misce nad gotującą się wodą roztapiamy masło z czkoladą i likierem
kawowym. W osobnym naczyniu ubijamy jajko z 2 łyżkami cukru aż osiągnie
bladożółty kolor.
Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy a następnie dodajemy mąkę, mąkę
migdałową, cynamon i ostrą paprykę.
Mieszamy dokładnie i odstawiamy by odpoczęło w lodówce przez co najmniej 2
godziny.
Formujemy z masy kulki o średnicy ok.2-2,5 cm. Obtaczamy kulki w 2 łyżkach
cukru a następnie w cukrze pudrze.
Układamy kulki na blasze w odstępie
5 cm od siebie. Pieczemy 8-10 minut w
temperaturze 180 st.C.