SPĘKANE CIASTKA W STYLU MEKSYKAŃSKIM - MEXICAN STYLE CRINKLE COOKIES



Myślę, że to najładniejsze ciastka. Popękany wierzch spod którego wyłania się kuszące wnętrze. Do tej pory moje ulubione to te z Nutellą, przepis tutaj.

Ale, ale… na stronie Sweet Paul natknęłam się na podobne ciasteczka w stylu meksykańskim:

czekolada, likier kawowy, cynamon i ostra papryka. Niesamowite połączenie smaków!

Słodki, lekko chrupiący wierzch skrywa miękkie, pachnące cynamonem i lekko pikantne wnętrze.

xo


12 ciastek o średnicy 4 cm

Składniki:

1 łyżka masła
1 tabliczka czekolady
2 łyżki likieru kawowego
2 jajka
¼ szklanki cukru
szczypta soli

½  szklanki mąki
½  szklanki mąki migdałowej
½ łyżeczki cynamonu
szczypta ostrej papryki

cukier puder

Wykonanie:

W misce nad gotującą się wodą roztapiamy masło z czkoladą i likierem kawowym. W osobnym naczyniu ubijamy jajko z 2 łyżkami cukru aż osiągnie bladożółty kolor.

Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy a następnie dodajemy mąkę, mąkę migdałową, cynamon i ostrą paprykę.

Mieszamy dokładnie i odstawiamy by odpoczęło w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Formujemy z masy kulki o średnicy ok.2-2,5 cm. Obtaczamy kulki w 2 łyżkach cukru a następnie w cukrze pudrze.

Układamy  kulki na blasze w odstępie 5 cm od siebie.  Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 st.C.