Te urocze ciasteczka niezmiennie kojarzą mi się ze świątecznymi
przygotowaniami.
Najpiękniejsze w nich są te pęknięcia w białej otoczce. Wyglądają
jak oproszone śniegiem.
Do upieczenia wykorzystuję cały słoik Nutelli. Smakują
orzechami laskowymi i są bardzo proste w
wykonaniu.
Cudowne ciastka dla każdego.
xx
Na 36 ciastek o średnicy 5 cm lub 60 mniejszych
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g Nutelli
¼ szklanki margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jaja
1/3 szklanki mleka
½ szklanki podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
cukier puder
Wykonanie:
W miseczce łączymy: mąkę, proszek do pieczenia i pół łyżeczki
soli.
W misce łączymy Nutellę z margaryną, ubijamy aż się
połączą. Dodajemy cukier oraz wanilię i ubijamy powoli, aż masa będzie puszysta.
Dodajemy jajka i łączymy dokladnie. Dodajemy mąkę i mleko, miksujemy.
Na koniec dodajemy do ciasta posiekane, pieczone orzechy
laskowe. Schładzamy ciasto w lodówce, aż masa stężeje.
Formujemy z masy kulki o średnicy ok.2-2,5 cm. Obtaczamy
kulki w orzechach a następnie w cukrze pudrze.
Na podstawie Epicurious.