SPEKANE CIASTKA Z NUTELLI - NUTELLA CRINKLE COOKIES




Te urocze ciasteczka niezmiennie kojarzą mi się ze świątecznymi przygotowaniami.

Najpiękniejsze w nich są te pęknięcia w białej otoczce. Wyglądają jak oproszone śniegiem.

Do upieczenia wykorzystuję cały słoik Nutelli. Smakują orzechami laskowymi i są  bardzo proste w wykonaniu.

Cudowne ciastka dla każdego.

xx



Na 36 ciastek o średnicy 5 cm lub 60 mniejszych

Składniki:

3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g Nutelli
¼ szklanki margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 jaja
1/3 szklanki mleka
½ szklanki podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
cukier puder

Wykonanie:

W miseczce łączymy: mąkę, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli.

W misce łączymy Nutellę z margaryną, ubijamy aż się połączą. Dodajemy cukier oraz wanilię i ubijamy powoli, aż masa będzie puszysta. Dodajemy jajka i łączymy dokladnie. Dodajemy mąkę i mleko, miksujemy.

Na koniec dodajemy do ciasta posiekane, pieczone orzechy laskowe. Schładzamy ciasto w lodówce, aż masa stężeje.

Formujemy z masy kulki o średnicy ok.2-2,5 cm. Obtaczamy kulki w orzechach a następnie w cukrze pudrze.

Układamy  kulki na blasze w odstępie 5 cm od siebie.  Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 st.C.

Na podstawie Epicurious.