Te
gołąbki zrobiłam na bazie gęsiego confit. Robię confit z gęsi identycznie jak confit
z kaczki – przepis na nie znajdziecie tutaj.
Jeżeli
przepis przypadnie Wam do gustu i zechcecie zrobić te gołąbki na Święta, to confit trzeba
by przygotować już teraz, bo musi się sezonować w smalcu przez minimum 2 tygodnie.
Jeżeli nie macie gęsi, równie dobrze sprawdzi się kaczka.
Jeżeli nie macie gęsi, równie dobrze sprawdzi się kaczka.
Te
gołąbki są absolutnie wyjątkowe. Gęś jest najpierw dusiłam z warzywami,
grzybami i kaszą jęczmienną, podlałam cydrem i doprawiłam ziołami. Następnie
zawinięłam farsz w liście kapusty jak zwykłe gołąbki i dusiłam je w sosie
pomidorowo-borowikowym.
Coś pysznego. Danie
zarówno domowe jak i odświętne.
xx
Proporcja na około 16 gołąbków
Składniki:
1
średniej wielkości kapusta włoska
2 nogi
z gęsi konfitowane
sól i
pieprz
1 żółta
cebula
1
ząbek czosnku
1 por
1
marchewka
2
liście laurowe
4
gałązki tymianku
¼ szklanki
cydru
6 suszonych
borowików
½ szklanki
kaszy jęczmiennej
puszka
pomidorów pelati
bazylia
tymianek
6
suszonych borowików
sól i
pieprz
Wykonanie:
W dużym garnku z wodą gotujemy kapustę włoską.
Obieramy z kapusty liście i studzimy. Usuwamy zgrubienia z liści. Borowiki
zalewamy wrzątkiem.
Nogi gęsi wyjmujemy ze słoika, oskrobujemy
smalec, podgrzewamy gęś dodatkowo na patelni i odcedzamy cały tłuszcz. Mięso
siekamy drobno.
W płaskim rondlu w 1 łyżce oleju podsmażamy drobno
posiekaną cebulę, ząbek czosnku, marchewkę i por. Dusimy warzywa aż zmiękną. Dodajemy
do warzyw mięso, liście laurowe, tymianek i posiekane grzyby.
Zalewamy wszystko cydrem i odcedzoną wodą, w
której moczyliśmy grzyby. Dodajemy wypłukaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy
wszystko pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem 15 minut.
W międzyczasie dusimy pomidory z puszki z
grzybami, ziołami i wodą. Miksujemy sos. Doprawiamy go pieprzem i solą.
Na liściu kapusty układamy łyżkę farszu i zawijamy
go wokół farszu. Powtarzamy czynność z pozostałymi liśćmi farszem.
Układamy gołąbki w żaroodpornym naczyniu z pokrywką i polewamy sosem.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni C przez 35 minut.