GOLABKI NADZIEWANE GESIM CONFIT I KASZA JECZMIENNA - CABBAGE STUFFED WITH GOOSE AND BARLEY


Te gołąbki zrobiłam na bazie gęsiego confit. Robię confit z gęsi identycznie jak confit z kaczki – przepis na nie znajdziecie tutaj.

Jeżeli przepis przypadnie Wam do gustu i zechcecie zrobić te gołąbki na Święta, to confit trzeba by przygotować już teraz, bo musi się sezonować w smalcu przez minimum 2 tygodnie.

Jeżeli nie macie gęsi, równie dobrze sprawdzi się kaczka.

Te gołąbki są absolutnie wyjątkowe. Gęś jest najpierw dusiłam z warzywami, grzybami i kaszą jęczmienną, podlałam cydrem i doprawiłam ziołami. Następnie zawinięłam farsz w liście kapusty jak zwykłe gołąbki i dusiłam je  w sosie pomidorowo-borowikowym. 

Coś pysznego. Danie zarówno domowe jak i odświętne.

xx

Proporcja na około 16  gołąbków

Składniki:

1 średniej wielkości kapusta włoska

2 nogi z gęsi konfitowane
sól i pieprz
1 żółta cebula
1 ząbek czosnku
1 por
1 marchewka
2 liście laurowe
4 gałązki tymianku
¼ szklanki cydru
6 suszonych borowików
½ szklanki kaszy jęczmiennej

puszka pomidorów pelati
bazylia
tymianek
6 suszonych borowików
sól i pieprz

Wykonanie:

W dużym garnku z wodą gotujemy kapustę włoską. Obieramy z kapusty liście i studzimy. Usuwamy zgrubienia z liści. Borowiki zalewamy wrzątkiem.

Nogi gęsi wyjmujemy ze słoika, oskrobujemy smalec, podgrzewamy gęś dodatkowo na patelni i odcedzamy cały tłuszcz. Mięso siekamy drobno.

W płaskim rondlu w 1 łyżce oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, ząbek czosnku, marchewkę i por. Dusimy warzywa aż zmiękną. Dodajemy do warzyw mięso, liście laurowe, tymianek i posiekane grzyby.

Zalewamy wszystko cydrem i odcedzoną wodą, w której moczyliśmy grzyby. Dodajemy wypłukaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem 15 minut.

W międzyczasie dusimy pomidory z puszki z grzybami, ziołami i wodą. Miksujemy sos. Doprawiamy go pieprzem i solą.

Na liściu kapusty układamy łyżkę farszu i zawijamy go wokół farszu. Powtarzamy czynność z pozostałymi liśćmi farszem.

Układamy gołąbki w żaroodpornym naczyniu z pokrywką i polewamy sosem.

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.