SLEDZ PO SZWEDZKU - SWEDISH STYLE HERRING



Śledzie przygotowane w ten sposób są przepyszne. Słone jak zawsze, zamarynowane w słodko pikantnej marynacie z musztardy miodowej, a wszystko złamane świeżym smakiem kopru.

Jakoś nieodmiennie kojarzą mi się śledzie z sushi. Starałam się więc je podać na sposób japoński, na talerzu do sushi w zgrabnych stosikach.

xx




Na 4 osoby

Składniki:

8 filetów śledzia Matias
sól i pieprz
2 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki drobno posiekanego kopru
1 łyżeczka miodu
olej rzepakowy lub olej z ostropestu

1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki

Wykonanie:

Śledzie płuczemy w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroimy filety  śledzia na 3cm kawałki. Doprawiamy je pieprzem.

W miseczce mieszamy musztardę z miodem, koprem i olejem.

W słoiku układamy warstwami śledzie. Zalewamy wszystko marynatą z musztardy i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki.

Układamy na talerzu dwa  stosiki z 3 kawałków śledzia i plasterka cebuli na przemian.