ZUPA POMIDOROWA Z KONIAKIEM - TOMATO SOUP WITH COGNAC




Jest to jedna z najbardziej luksusowych zup, jakie można sobie wyobrazić. Głównie przez dodatek koniaku i śmietany francuskiej creme fraiche (przepis na śmietanę znajdziecie tutaj).

Ma bardzo złożony i bogaty smak. Masło, pomidory, bazylia, koniak i śmietana. Wszystko to łączy się w zupie dając efekt kremowej, słodko-cierpkiej esencji smaków.

Ze względu na ten smak i bogactwo zupy najlepiej jest podać ją w miniaturowych porcjach. A do tego małe grzanki z serem.

Po prostu niebo.

xx

Na  ok. 3 szklanki zupy

Składniki:

1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości cebula, posiekana
2 łyżki koniaku lub brandy
sól i pieprz
2 gałązki bazylii
1 puszka pomidorów pelati
½ litra bulionu z kurczaka lub warzywnego
½ szklanki śmietany creme fraiche (jak ją zrobić podałam tutaj)

szczypta brązowego cukru

do podania grzanki z serem

Wykonanie:

W garnku, w łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy cebulę koniakiem lub brandy,  dodajemy pomidory pelati i bazylię. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, zalewamy warzywa gorącym bulionem warzywnym lub drobiowym i gotujemy ok. 15 minut.

Przecedzamy wszystko przez sito, próbując wycisnąć z warzyw cały płyn.  Przelewamy zupę z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, aż zmniejszy objętość o jedną trzecią.

Dodajemy do zupy ½ szklanki śmietany creme fraiche i gotujemy na małym ogniu dalsze 15minut  aż zupa się zredukuje i skoncentruje smak.

Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Można doprawić ją łyżeczką cukru gdy pomidory są zbyt kwaśne.

Podajemy w małych filiżankach do espresso, kieliszkach do sake z grzankami z serem.

Na podstawie książki  Davida Watluck Chanterelle.