W końcu zabrałam się za zrobienie rolady z polędwiczki wieprzowej
nadziewanej szpinakiem i ricottą. Owinęłam ją szynką wiejską i upiekłam w
całości z szalotkami, tymiankiem i cydrem.
Te polędwiczki to niezawodne danie. Łatwe, smaczne i efektowne. Dobre na codzienny obiad ale
szczególnie nadają się na odświętny, elegancki obiad.
Może dla Was będzie to dobra propozycja na święta?
xx
Porcja dla 4 osób
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa po 500
g każda
sól i pieprz
jedna paczka szpinaku
250 g serka ricotta
2 łyżki orzechów pinii
250 g szynki wiejskiej
4 gałązki tymianku
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
½ szklanki cydru
8 sztuk szalotek
Wykonanie:
Blanszujemy
szpinak. Po ostudzeniu osączamy go i siekamy. Prażymy na patelni orzechy pinii.
Szpinak mieszamy z ricottą, pinolami i doprawiamy solą i pieprzem.
Polędwiczkę
kroimy tak, aby uzyskać z niej jak największą płaską powierzchnię. Doprawiamy
mięso doprawiamy pieprzem i solą. Na wierzchu wykładamy szpinak z ricottą. Zawijamy
mięso wokół nadzienia tworząc roladę.
Plastry
szynki układamy na desce, na szynce umieszczamy roladę i zawijamy mięso w
szynkę. Związujemy sznurkiem na całej długości.
Na dnie
naczynia do zapiekania kładziemy obrane szalotki.
Na wierzchu układamy rolady z polędwiczek. Dodajemy całe ząbki czosnku, liście
laurowe i gałązki tymianku. Całość polewamy cydrem.
Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.