POLEDWICZKA WIEPRZOWA NADZIANA SZPINAKIEM - PORK LOIN STUFFED WITH SPINACH


W końcu zabrałam się za zrobienie rolady z polędwiczki wieprzowej nadziewanej szpinakiem i ricottą. Owinęłam ją szynką wiejską i upiekłam w całości z szalotkami, tymiankiem i cydrem.

Te polędwiczki to niezawodne danie. Łatwe, smaczne i efektowne. Dobre na codzienny obiad ale szczególnie nadają się na odświętny, elegancki obiad.

Może dla Was będzie to dobra propozycja na święta?

xx

Porcja dla 4 osób

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa po 500 g każda
sól i pieprz
jedna paczka szpinaku
250 g serka ricotta
2 łyżki orzechów pinii
250 g szynki wiejskiej

4 gałązki tymianku
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
½ szklanki cydru
8 sztuk szalotek


Wykonanie:

Blanszujemy szpinak. Po ostudzeniu osączamy go i siekamy. Prażymy na patelni orzechy pinii. Szpinak mieszamy z ricottą, pinolami i doprawiamy solą i pieprzem.

Polędwiczkę kroimy tak, aby uzyskać z niej jak największą płaską powierzchnię. Doprawiamy mięso doprawiamy pieprzem i solą. Na wierzchu wykładamy szpinak z ricottą. Zawijamy mięso wokół nadzienia tworząc roladę.

Plastry szynki układamy na desce, na szynce umieszczamy roladę i zawijamy mięso w szynkę. Związujemy sznurkiem na całej długości.

Na dnie naczynia do zapiekania kładziemy obrane szalotki. Na wierzchu układamy rolady z polędwiczek. Dodajemy całe ząbki czosnku, liście laurowe i gałązki tymianku. Całość polewamy cydrem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.