BEZGLUTENOWE CIASTO MARCHEWKOWE MORNING GLORY - GLUTEN FREE MORNING GLORY CARROT CAKE




Ostatnio dużo eksperymentuję z ciastami bezglutenowymi. Dzisiaj postanowiłam wziąć się za moje ulubione marchewkowe mufinki morning glory. Przepis na oryginalną wersję tych mufinków i ich uproszczoną wersję podałam tutaj.

W oryginalnej wersji tych mufinków dodaje się kokos. Pomyślałam, a dlaczego nie spróbować zastąpić mąki pszennej, mąką kokosową.

Uwierzcie mi jest to najlepsze ciasto marchewkowe z wszystkich jakie robię. Pycha!

xx

1 ciasto o średnicy 24 cm

Składniki:

½ szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki kokosowej
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ szklanki rodzynek
½ szklanki orzechów włoskich, posiekanych
2 szklanki startej marchewki (4 marchewki duże)
2 jabłka (jedno bardzo duże) starte
3 jajka
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wanilii

polewa
250 g serka kremowego
1 łyżka cukru
1 jajko
skórka i sok z ½ cytryny

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Ścieramy na tarce marchew i jabłko, przekładamy do dużej miski. Dodajemy rodzynki i orzechy włoskie.

W osobnej misce przesiewamy: mąkę kukurydzianą, sodę, cynamon i sól. Dodajemy suche składniki do marchewki i mieszamy dokładnie.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier, olej i wanilię. Mieszamy dokładnie (mokre składniki będą wyglądać jak majonez).

Dodajemy jajka do suchych składników i mieszamy dokładnie do ich połączenia.

Wkładamy masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku przez 35-40 minut.

W misce nad garnkiem z gotującą się wodą ubijamy jajko, cukier i cytrynę. Do ubitego jajka dodajemy serek kremowy po łyżce. Ubijamy aż serek połączy się z jajkiem.

Studzimy krem i polewamy nim ciasto.