Owoce granatu są teraz u szczytu
sezonu. Wspaniałe, dojrzałe o nieprawdopodobnie pięknym kolorze czerwieni.
Leżały trochę dwa owoce, skóra trochę
podeschła, za to wewnątrz… czerwona słodycz. Co za widok. Co za smak. Idealne
na smoothie, które lekko doprawiłam cytryną i zmiksowałam z maślanką.
Powstała fantastyczna propozycja na
lekkie śniadanie.
xx
Proporcja na
4 osoby
Składniki:
|
2 granaty
|
sok z 1/2 cytryny
½ litra maślanki
|
Wykonanie:
Przekrajamy
granaty na pół i wyjmujemy z nich owoce. Przekładamy owoce do blendera i
miksujemy dokładnie. Przecedzamy sok przez sito i wyciskamy cały sok z pulpy,
która nam powstała po zmiksowaniu.
Przelewamy
sok z powrotem do blendera, dodajemy sok z cytryny i maślankę i miksujemy
ponownie aby wszystko się połączyło.
Przelewamy
do szklanek i podajemy natychmiast.
|