CIASTKA Z CUKINII, PAPRYKI I WEDZONEGO SERA - ZUCCHINI, PEPPERS AND SMOKED CHEESE BISUITS


Podobnie jak placuszki z cheddara i szczypiorku (przepis tutaj), czy moje cukiniowe mufinki (przepis tutaj) te babeczki można traktować jako posiłek sam w sobie.

Napakowane cukinią, pieczoną papryką i wędzonym serem mogą być super posiłkiem do pracy, do szkoły na śniadanie. Przyprawiłam je wędzoną papryką – ostrą – ale jeżeli nie macie tej przyprawy lub nie lubicie ostrego może być zwykła słodka papryka.

Pyszne w każdej postaci.

Polecam.

xx

12 ciastek w kształcie mufinek

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki maślanki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 cukinia starta na grubej tarce
1 czerwona papryka, obrana ze skóry, pokrojona w kostkę
1 szklanka startego wędzonego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz kajeński oraz wędzoną paprykę.

W osobnym naczyniu rozdrabniamy masło, dodajemy suche składniki. Siekamy wszystko nożem i mieszamy, aby otrzymać ciasto o strukturze groszku. Dodajemy maślankę, ser wędzony, cukinię i szczypiorek. Łączymy wszystko delikatnie ze sobą. 

Ciasto musi mieć luźną strukturę. Nie mieszamy zbyt mocno, bo ciasto będzie zbyt twarde.  

Przekładamy ciasto do kokilek albo form na mufinki i  pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut, aż będą złote.