Podobnie
jak placuszki z cheddara i szczypiorku (przepis tutaj), czy moje cukiniowe mufinki
(przepis tutaj) te babeczki można traktować jako posiłek sam w sobie.
Napakowane cukinią, pieczoną
papryką i wędzonym serem mogą być super posiłkiem do pracy, do szkoły na
śniadanie. Przyprawiłam je wędzoną papryką – ostrą – ale jeżeli nie macie tej
przyprawy lub nie lubicie ostrego może być zwykła słodka papryka.
Pyszne w każdej postaci.
Polecam.
xx
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki maślanki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki wędzonej papryki
1 cukinia starta na grubej tarce
1 czerwona papryka, obrana ze
skóry, pokrojona w kostkę
1 szklanka startego wędzonego
sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Rozgrzewamy
piekarnik do 180 stopni C.
W misce
przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz kajeński oraz wędzoną
paprykę.
W osobnym
naczyniu rozdrabniamy masło, dodajemy suche składniki. Siekamy wszystko nożem i
mieszamy, aby otrzymać ciasto o strukturze groszku. Dodajemy maślankę, ser
wędzony, cukinię i szczypiorek. Łączymy wszystko delikatnie ze sobą.
Ciasto musi mieć luźną strukturę. Nie mieszamy zbyt mocno, bo ciasto będzie zbyt twarde.
Przekładamy
ciasto do kokilek albo form na mufinki i
pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut, aż będą złote.