Dzisiaj
propozycja śniadaniowa: kruche ciastka z cheddarem i szczypiorkiem. Wspaniałe
wytrawne ciastka, słone, miękkie, aromatyczne i dodatkowo lekko ostre. Piecze
się je krótko, robi jeszcze krócej.
Upiekłam
je w kształcie placków, ale byłyby o wiele lepsze upieczone w foremkach do mufinek.
Przerobiłam
trochę przepis na te ciastka z książki Bistro Laurent Tourondel. W oryginalnej
wersji Laurent Tourondel poleca jeść te ciastka z masłem z solą morską i syropem
klonowym. Ja proponuję podać ciastka z odrobiną miodu. Pycha.
xx
12
ciastek o średnicy 8 cm lub 12 ciastek w kształcie mufinek
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 szklanka jogurtu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 szklanka startego cheddara
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce przesiewamy: mąkę, proszek do
pieczenia i sól i pieprz kajeński.
W osobnym naczyniu rozdrabniamy masło,
dodajemy suche składniki i siekamy nożem i mieszamy wszystko, aby otrzymać ciasto o strukturze groszku. Dodajemy jogurt, cheddar i szczypiorek. Łączymy wszystko delikatnie ze sobą.
Ciasto musi mieć luźną strukturę. Nie mieszamy zbyt mocno, bo ciasto będzie zbyt twarde.
Ciasto musi mieć luźną strukturę. Nie mieszamy zbyt mocno, bo ciasto będzie zbyt twarde.
Rozkładamy na blacie ciasto w kształcie prostokąta o wymiarach 20 na 10 cm i grubości ok. 2 cm. Wycinamy z ciasta 12 ciastek o
średnicy 4 cm. Układamy ciastka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, w odległości
ok. 3 cm od siebie.
Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut, aż będą złote.