KRUCHE PLACKI Z CHEDDAREM I SZCZYPIORKIEM - CHEDDAR AND CHIVE BISCUITS


Dzisiaj propozycja śniadaniowa: kruche ciastka z cheddarem i szczypiorkiem. Wspaniałe wytrawne ciastka, słone, miękkie, aromatyczne i dodatkowo lekko ostre. Piecze się je krótko, robi jeszcze krócej.

Upiekłam je w kształcie placków, ale byłyby o wiele lepsze upieczone w foremkach do mufinek.

Przerobiłam trochę przepis na te ciastka z książki Bistro Laurent Tourondel. W oryginalnej wersji Laurent Tourondel poleca jeść te ciastka z masłem z solą morską i syropem klonowym. Ja proponuję podać ciastka z odrobiną miodu. Pycha.

xx

12 ciastek o średnicy  8 cm lub 12 ciastek w kształcie mufinek

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 szklanka jogurtu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
1 szklanka startego cheddara
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia i sól i pieprz kajeński.

W osobnym naczyniu rozdrabniamy masło, dodajemy suche składniki i siekamy nożem i mieszamy wszystko, aby otrzymać ciasto o strukturze groszku. Dodajemy jogurt, cheddar i szczypiorek. Łączymy wszystko delikatnie ze sobą. 

Ciasto musi mieć luźną strukturę. Nie mieszamy zbyt mocno, bo ciasto będzie zbyt twarde.  

Rozkładamy na blacie ciasto w kształcie prostokąta o wymiarach 20 na 10 cm i grubości ok. 2 cm. Wycinamy z ciasta 12 ciastek o średnicy 4 cm. Układamy ciastka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, w odległości ok. 3 cm od siebie.

Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut, aż będą złote.