TORT Z ORZECHOW LASKOWYCH I CZEKOLADY - CHOCOLATE AND HAZELNUT TORTE


Na jesienne słoty i ponure dni nie ma nic lepszego niż czekolada i to czekolada z orzechami laskowymi. Od czasu do czasu możemy, a nawet powinniśmy, pozwolić sobie na trochę przyjemności.

Zrobiłam mój ulubiony tort z orzechów laskowych i czekolady. Orzechy laskowe użyte tutaj zostały zamiast mąki. W oryginalnym przepisie zastosowano ¼ szklanki mąki, ja zastąpiłam ją 1 łyżką kakao.

Jest to włoskie ciasto o niezwykłym smaku i urodzie. Przepis pochodzi z książki The il Fornaio Baking Book Franca Galli i robię go nieprzerwanie od wielu, wielu lat.  Cudo.

xx


Składniki:

4 jajka, rozdzielone
1/2 kostki masła miękkiego
3/4 szklanki miałkiego cukru
1i 1/4 szklanki prażonych orzechów laskowych bez skórki
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao

polewa
tabliczka czekolady
1 łyżka miodu
1 łyżka masła

Wykonanie:

Orzechy laskowe wykładamy na blaszkę do pieczenia i prażymy w piekarniku aż zaczną pachnieć. Studzimy lekko, przekładamy na ręcznik papierowy i pocieramy drugim ręcznikiem, aż skorki zaczną odchodzić.

Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka odstawiamy na bok. Prażone orzechy laskowe (3/4 skórki), obrane ze skórki miksujemy z ¼ szklanki cukru aż będą drobno zmielone i będą przypominać mąkę.

W misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą roztapiamy czekoladę. Odstawiamy aby ostygła.

Ucieramy masło z 1/2 szklanki cukru aż masło będzie jasne i puszyste, około 6 do 8 minut. Dodajemy do masła żółtka, po jednym, ubijając dobrze za każdym razem.

Następnie na małych obrotach miksera ubijamy dodawaną czekoladę i mielone orzechy oraz 1 łyżkę kakao. Mieszamy bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów miski.

Na koniec, do masy dodajemy białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.

Ciasto wkładamy do blaszki prostokątnej i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 35 minut.

Podczas gdy ciasto się piecze, w misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą roztapiamy czekoladę. Dodajemy do niej łyżkę masła i miodu. Mieszamy bardzo dokładnie aż masło się rozpuści i połączy z czekoladą.

Po ostudzeniu przekrajamy ciasto na 3 części. Smarujemy warstwy masą i układamy na sobie. Na wierzchu wykładamy grubą warstwę masy czekoladowej. Całość posypujemy orzechami laskowymi.