Na
jesienne słoty i ponure dni nie ma nic lepszego niż czekolada i to czekolada z
orzechami laskowymi. Od czasu do czasu możemy, a nawet powinniśmy, pozwolić
sobie na trochę przyjemności.
Zrobiłam
mój ulubiony tort z orzechów laskowych i czekolady. Orzechy laskowe użyte tutaj
zostały zamiast mąki. W oryginalnym przepisie zastosowano ¼ szklanki mąki, ja
zastąpiłam ją 1 łyżką kakao.
Jest
to włoskie ciasto o niezwykłym smaku i urodzie. Przepis pochodzi z książki The il Fornaio Baking Book Franca Galli i robię go nieprzerwanie od wielu, wielu lat. Cudo.
xx
Składniki: |
4
jajka, rozdzielone
1/2
kostki masła miękkiego
|
3/4 szklanki
miałkiego cukru
1i
1/4 szklanki prażonych orzechów laskowych bez skórki
2
tabliczki gorzkiej czekolady
1
łyżka kakao
polewa
tabliczka
czekolady
1
łyżka miodu
1 łyżka
masła
|
Wykonanie:
Orzechy
laskowe wykładamy na blaszkę do pieczenia i prażymy w piekarniku aż zaczną
pachnieć. Studzimy lekko, przekładamy na ręcznik papierowy i pocieramy drugim
ręcznikiem, aż skorki zaczną odchodzić.
Rozdzielamy
jajka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka odstawiamy na bok. Prażone orzechy
laskowe (3/4 skórki), obrane ze skórki miksujemy z ¼ szklanki cukru aż będą
drobno zmielone i będą przypominać mąkę.
W
misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą roztapiamy czekoladę.
Odstawiamy aby ostygła.
Ucieramy
masło z 1/2 szklanki cukru aż masło będzie jasne i puszyste, około 6 do 8
minut. Dodajemy do masła żółtka, po jednym, ubijając dobrze za każdym razem.
Następnie
na małych obrotach miksera ubijamy dodawaną czekoladę i mielone orzechy oraz
1 łyżkę kakao. Mieszamy bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów miski.
|
Na koniec, do masy dodajemy białka, w
trzech częściach, delikatnie mieszając.
Ciasto wkładamy do blaszki
prostokątnej i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 35 minut.
Podczas gdy ciasto się piecze, w misce
postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą roztapiamy czekoladę. Dodajemy do
niej łyżkę masła i miodu. Mieszamy bardzo dokładnie aż masło się rozpuści i
połączy z czekoladą.
Po ostudzeniu przekrajamy ciasto na 3
części. Smarujemy warstwy masą i układamy na sobie. Na wierzchu wykładamy grubą
warstwę masy czekoladowej. Całość posypujemy orzechami laskowymi.