Nie wszyscy lubią zupy rybne. Ja je uwielbiam,
pod warunkiem oczywiście, że są aromatyczne.
Gotowałam pachnącą anyżkiem zupę
prowansalską (przepis tutaj) oraz wspaniałą ostrą bermudzką zupę rybną (przepis tutaj).
Dzisiaj przyszła kolej na zupę z małży
z Nowej Anglii. To bardzo prosta zupa: cebula, boczek, ziemniaki, śmietana i
małże. Z tym, że ilu kucharzy tyle wersji. Do mojej wersji dodałam sofrito z
marchwi, pora i selera dla większej głębi smaku.
Jest to pyszna, gęsta i kremowa zupa.
xx
Na 6-8 porcji
Składniki:
1
łyżka oleju
100
g boczku
1
cebula
1
por, biała część
1
łodyga selera
1
marchewka
1/2
litra bulionu warzywnego lub wody
4
duże ziemniaki
1 szklanka
mleka
½
łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego
sól
i pieprz
1
szklanka śmietany
250
g mrożonych małży
do podania śmietana i pokrojona dymka
|
Wykonanie:
Cebulę, marchewkę, seler i por kroimy
w drobną kostkę o wielkości 0,5 cm.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy do
oleju boczek pokrojony w drobną kostkę i smażymy aż boczek będzie chrupiący. Wyjmujemy
boczek z garnka i odkładamy na bok. Odlewamy tłuszcz z garnka zostawiając jedną
łyżkę, dodajemy do oleju cebulę, por, marchew i seler, doprawiamy pieprzem i
solą i smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.
Następnie do garnka dodajemy ziemniaki
obrane i pokrojone w kostkę o wielkości 1,5 cm, bulion (lub wodę) oraz mleko.
Dodajemy do zupy tymianek, doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Przykrywamy
pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodajemy do zupy małże i
śmietanę. Zagotowujemy ponownie i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Przed
podaniem do zupy dodajemy smażony boczek.
Przed podaniem posypujemy dymką.