ZUPA Z MALZY Z NOWEJ ANGLII - NEW ENGLAND CLAM CHOWDER




Nie wszyscy lubią zupy rybne. Ja je uwielbiam, pod warunkiem oczywiście, że są aromatyczne.
Gotowałam pachnącą anyżkiem zupę prowansalską (przepis tutaj) oraz wspaniałą ostrą bermudzką  zupę rybną (przepis tutaj).

Dzisiaj przyszła kolej na zupę z małży z Nowej Anglii. To bardzo prosta zupa: cebula, boczek, ziemniaki, śmietana i małże. Z tym, że ilu kucharzy tyle wersji. Do mojej wersji dodałam sofrito z marchwi, pora i selera dla większej głębi smaku.  

Jest to pyszna, gęsta i kremowa zupa.

xx

Na 6-8  porcji

Składniki:

1 łyżka oleju
100 g boczku

1 cebula
1 por, biała część
1 łodyga selera
1 marchewka
1/2 litra bulionu warzywnego lub wody
4 duże ziemniaki
1 szklanka mleka
½ łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego
sól i pieprz
1 szklanka śmietany

250 g mrożonych  małży

do podania śmietana i pokrojona dymka

Wykonanie:

Cebulę, marchewkę, seler i por kroimy w drobną kostkę o wielkości 0,5 cm.

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy do oleju boczek pokrojony w drobną kostkę i smażymy aż boczek będzie chrupiący. Wyjmujemy boczek z garnka i odkładamy na bok. Odlewamy tłuszcz z garnka zostawiając jedną łyżkę, dodajemy do oleju cebulę, por, marchew i seler, doprawiamy pieprzem i solą i smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.

Następnie do garnka dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę o wielkości 1,5 cm, bulion (lub wodę) oraz mleko. Dodajemy do zupy tymianek, doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.

Na koniec dodajemy do zupy małże i śmietanę. Zagotowujemy ponownie i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Przed podaniem do zupy dodajemy smażony boczek.

Przed podaniem posypujemy dymką.