BERMUDZKA ZUPA RYBNA - BERMUDA FISH CHOWDER


Uważa się tę zupę za narodowe danie Bermudów. Powstała około roku 1600 i była gotowana przez pierwszych kolonistów.

Pyszna, gęsta zupa rybna (to bardziej gulasz rybny niż zupa) o dużej ilości warzyw i ryb. Chyba najlepsza zupa rybna jaką znam. Dodajemy do niej mnóstwo składników i przypraw. Zupa o smaku słodkawym i ostrym. Wyjątkowo aromatyczna.

 Nie mam tradycyjnego bermudzkiego sosu sherry peppers, więc musiałam zmienić przepis, aby smak byl jak najbardziej zbliżony do oryginału.

Wspaniałe danie na każdą porę roku.

xx








Na 6-8  porcji

Składniki:

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 por, biała część
1 łodyga selera
2 marchewki
1 zielona papryka
1 pomidor
1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
¼ szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka tabasco
2 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
½ łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżki sherry
sól i pieprz

2 filety dorsza
250 g mrożonych  owoców morza

2 cm kawałek czerwonej, ostrej papryczki
2 łyżki zielonej pietruszki

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Ząbek czosnku siekamy drobno.  Marchewkę, seler i por kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę o wielkości 1,5 cm. Pomidor siekamy. 

W  garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy do oleju cebulę i czosnek, podsmażamy przez chwilę.

Do cebuli dodajemy marchew, seler oraz por i dusimy wszystko pod przykryciem. Doprawiamy pieprzem i solą.

Następnie do garnka dodajemy paprykę, pomidor i przecier pomidorowy oraz bulion. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 minut.

Do gotujących się warzyw dodajemy tabasco, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, sos Worcester i sherry.

Gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

Na koniec dodajemy do zupy dorsza pokrojonego w kostkę i owoce morza. Zagotowujemy ponownie i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.

Przed podaniem posypujemy zieloną, posiekana pietruszką i ostrą, czerwoną papryczką pokrojoną w małą kostkę.