SALATKA NICEJSKA Z SARDYNKAMI - NICOISE SALAD WITH SARDINES



Przedstawiam szybką sałatkę na lunch. Bardzo prostą, nawiązującą charakterem do sałatki nicejskiej.

Wersja dzisiejsza jest bardziej jesienno-zimowa. Przygotowałam ją na bazie brokułów, suszonych pomidorów i sardynek. Sałatka jest bardzo wyrazista w smaku.

No i przygotowałam ją na bazie sardynek. Warto jeść sardynki, są jednym z najlepszych źródeł wapnia.

xx


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

1 brokuł
4 jajka
12 suszonych pomidorów
2 puszki sardynek w oleju
1 cebula czerwona
4 szklanki sałaty rzymskiej
1 czerwona ostra papryczka
sól i pieprz
ocet balsamico
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Jajka gotujemy na pół twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.

Brokuł kroimy na cienkie plastry. Gotujemy na parze posypany solą. Brokuł musi stawiać lekki opór, gdy nakłuwany nożem i zachować kolor. Studzimy.

Pomidory kroimy w paseczki o grubości 1 cm.

Sardynki osączamy z oleju, usuwamy łuski, kroimy na 3 kawałki.

Cebulę kroimy w cienkie plasterki.

Czerwoną papryczkę kroimy w plasterki.

Sałatę kroimy lub rwiemy na małe kawałki.

Mieszamy wszystkie składniki delikatnie w misce. Przekładamy na talerze lub do misek.

Doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy octem balsamico i oliwą z oliwek.