CIASTO MARCHWIOWE WG PIERRE HERME - CARROT CAKE AS PER PIERRE HERME




Przedstawiam inną wersję ciasta marchewkowego. Bardzo się różni od tej tradycyjnej wersji na mufiny marchwiowe wspaniałość poranka. Mocno się też różni od mojego ciasta marchwiowego z migdałami.

Ta wersja ciasta oparta została na cieście marchwiowym Pierre’a Hermé z książki Desserts by Pierre Hermé.

Ciasto pachnie orzechami laskowymi i pomarańczą. Jest bardzo wilgotne od marchwi. Zawiera mało tłuszczu oraz zero glutenu, bo do pieczenia użyłam orzechów laskowych i migdałów oraz mąki kokosowej.

Pyszne.

xx










jedno ciasto w foremce chlebowej

Składniki:

5 jajek
1/2 szklanki cukru demerara
3/4 szklanki orzechów laskowych mielonych
½ szklanki orzechów laskowych prażonych, posiekanych
3/4 szklanki migdałów mielonych
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki puree z marchwi
1 i ½ szklanki marchwi startej na tarce (małe oczka)
1 łyżeczka wanilii
skórka z jednej pomarańczy

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C.

Dwie duże marchewki obieramy, kroimy w talarki, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy marchewki na gładką masę.

Dwie duże marchewki obieramy i ścieramy na tarce na cienkich oczkach, odstawiamy na bok.

W misce przesiewamy: mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Do suchych składników dodajemy zmielone orzechy laskowe i migdały, oraz orzechy laskowe prażone i posiekane.
Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy.

Oddzielamy żółtka od białek. Czystymi ubijakami ubijamy białka z solą i połową cukru na sztywno, aż białka będą błyszczące.

W osobnej misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, wanilią i skórką pomarańczową, aż będę jasne i puszyste. Dodajemy do ubitych jajek ½ szklanki  puree z marchwi, miksujemy, a następnie do tego dodajemy suche składniki i mieszamy bardzo delikatnie do ich połączenia. Na koniec do tej masy dodajemy startą marchew.

Do dobrze wymieszanej masy dodajemy ubite białka w 3 częściach, tak aby nie bialka nie opadły, delikatnie mieszając szpatułką.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 50-60 minut.

Po wyjęciu z formy studzimy ciasto na boku.