Prawda, że ciekawie
wygląda? A i też super smakuje. Zamarynowałam pstrąga tęczowego w burakach
ćwikłowych. Efekt widać na zdjęciu.
Kolor buraków przeniknął do
wnętrza, farbując wierzchnią warstwę ryby na piękny kolor. Buraki dodały też swojego
niepowtarzalnego, słodkiego, ziemnego smaku.
xx
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
filet z pstrąga tęczowego po
150 gram na osobę
sól i pieprz
2 szklanki gotowanych buraków, poszatkowanych, z dużą ilością soku
sok z cytryny
Wykonanie:
Pstrąga myjemy, oczyszczamy
z ości i kroimy na równe kawałki. Kładziemy rybę w naczyniu szklanym i zalewamy
burakami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i odstawiamy na noc aby się
marynował.
Oczyszczamy rybę z
buraków, kładziemy rybę na blachę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy
dodatkowo solą i pieprzem.
Pieczemy 20 minut w
temperaturze 180 stopni C.