PSTRĄG TĘCZOWY MARYNOWANY W BURAKACH - RAINBOW TROUT MARINATED IN BEETS



Prawda, że ciekawie wygląda? A i też super smakuje. Zamarynowałam pstrąga tęczowego w burakach ćwikłowych. Efekt widać na zdjęciu.

Kolor buraków przeniknął do wnętrza, farbując wierzchnią warstwę ryby na piękny kolor. Buraki dodały też swojego niepowtarzalnego, słodkiego, ziemnego smaku.

xx










Proporcja na 4 osoby

Składniki:

filet z pstrąga tęczowego  po 150 gram na osobę
sól i pieprz
2 szklanki gotowanych buraków, poszatkowanych, z dużą ilością soku
sok z cytryny

Wykonanie:

Pstrąga myjemy, oczyszczamy z ości i kroimy na równe kawałki. Kładziemy rybę w naczyniu szklanym i zalewamy burakami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i odstawiamy na noc aby się marynował.

Oczyszczamy rybę z buraków, kładziemy rybę na blachę, skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.