TARTELETKI TATIN NA CIASTKU BRETOŃSKIM - TATIN TARTELETTE ON SABLE BRETON


Niesamowity smak słodko-słonego karmelu w tej tarteletce to najlepszy smak deseru, jaki można sobie wymarzyć. Dodanie soli do karmelu bardzo podnosi jego słodycz. 

Najbardziej lubię ten słony smak karmelu w makaronikach od Laduree, ale dzisiaj wykorzystałam go w tarcieTatin.

Od dawna planowałam zrobić tę tartę, zamiast na cieście francuskim, na ciastku bretońskim, które jest bardzo kruche, piaskowe i mocno słone.

Moje dzisiejsze tarteletki zrobiłam w indywidualnych porcjach. Zarówno w jabłkach jak i ciastku powtarza się ten sam smak: maślany, słodki i słony.

Niebo.

xx






8 tarteletek tatin

Składniki:

pieczone jabłka
8 małych jabłek
8 łyżeczek cukru demerara
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła

piaskowe ciastka bretońskie
1 kostka (200g) masła
½ szklanki cukru demerara
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki

Wykonanie:


pieczone jabłka

Obieramy jabłka ze skórki a następnie wycinamy z nich gniazda nasienne. Przekładamy jabłka do miski z wodą zakwaszoną sokiem z cytryny. Następnie kroimy jabłka na szatkownicy w plasterki o grubości 3 mm. Osuszamy jabłka i doprawiamy je cynamonem,  cukrem demerara, sokiem z cytryny i solą.

Układamy plasterki warstwami w kokilkach aż po sam brzeg. Na każdym jabłku kładziemy kawałeczek masła.

Pieczemy jabłka przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

piaskowe ciastka bretońskie

Ucieramy masło z cukrem do momentu, aż masło będzie jasne i puszyste. Dodajemy do masła sól, ekstrakt waniliowy i mąkę. Mieszamy wszystko.

Formujemy z ciasta wałek o średnicy kokilek, w których pieczemy jabłka. Owijamy ciasto folią i odkładamy do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy na 8 krążków, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy ciastka: na spodzie układamy ciastko, na wierzchu kładziemy równo jabłka wyjete z kokilki i na górze umieszczamy gałkę lodów.