To wspaniałe połączenie: kalafior z
szafranem i pomidorami. Szafran nadaje kalafiorowi niesamowitego koloru, a wraz
z pomidorami smaku.
Można tę gęstą zupę potraktować jako
sos do spaghetti, bo to od tego się ten przepis wywodzi.
Nauczyłam się
przygotowywać tę zupę (sos) od pewnego uroczego starszego Amerykanina włoskiego
pochodzenia.
xx
Na 6 porcji
Składniki:
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
łyżka oliwy
kalafior
1/2
litra bulionu warzywnego
szczypta
szafranu
1
puszka pomidorów pelati
sól
i pieprz
bazylia
|
Wykonanie:
|
W
garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej posiekaną cebulę i ząbek czosnku.
Podsmażamy
chwilę, dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz szafran, po czym
zalewamy warzywa bulionem.
Doprawiamy
zupę pieprzem i solą. Dodajemy do garnka bazylię i pomidory z puszki.
Gotujemy aż kalafior zmięknie.
Podajemy
posypaną szczypiorem i bazylią.
|