ZUPA Z KALAFIORA Z SZAFRANEM W POMIDORACH - CAULIFLOWER SOUP WITH SAFFRON AND TOMATOES


To wspaniałe połączenie: kalafior z szafranem i pomidorami. Szafran nadaje kalafiorowi niesamowitego koloru, a wraz z pomidorami smaku.

Można tę gęstą zupę potraktować jako sos do spaghetti, bo to od tego się ten przepis wywodzi. 

Nauczyłam się przygotowywać tę zupę (sos) od pewnego uroczego starszego Amerykanina włoskiego pochodzenia.

xx




Na 6 porcji

Składniki:

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
kalafior
1/2 litra bulionu warzywnego
szczypta szafranu
1 puszka pomidorów pelati
sól i pieprz
bazylia


Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej posiekaną cebulę i ząbek czosnku.

Podsmażamy chwilę, dodajemy kalafior podzielony na różyczki oraz szafran, po czym zalewamy warzywa bulionem.

Doprawiamy zupę pieprzem i solą. Dodajemy do garnka bazylię i pomidory z puszki. Gotujemy aż kalafior zmięknie.

Podajemy posypaną szczypiorem i bazylią.