Nasze poczciwe śledzie, co do których każdy
z nas ma swóje zdanie. Albo je lubimy albo nie. Ja lubię bardzo, szczególnie lubię
śledzie w oleju.
Przygotowałam
moje śledzie z czerwoną cebulą. Co za połączenie: srebrzyste śledzie, fioletowa
cebula, złoty kolor oleju.
xx
Na 4 osoby
Składniki:
4
filety śledzia Matias
1 duża czerwona
cebula
sól i
pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
olej rzepakowy lub olej z ostropestu
Wykonanie:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie aby pozbyć
się nadmiaru soli. Kroimy filety śledzia
na 3-4 kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub
talarki.
W słoiku układamy warstwami cebulę,
śledzie, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Zalewamy wszystko olejem i
pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Układamy na talerzu zgrabny stosik z 3 kawałków
śledzia i cebuli na przemian.