SLEDZIE Z CZERWONA CEBULA MARYNOWANE W OLEJU - RED ONION MARINATED HERRINGS


Nasze poczciwe śledzie, co do których każdy z nas ma swóje zdanie. Albo je lubimy albo nie. Ja lubię bardzo, szczególnie lubię śledzie w oleju.

Przygotowałam moje śledzie z czerwoną cebulą. Co za połączenie: srebrzyste śledzie, fioletowa cebula, złoty kolor oleju.

xx

Na 4 osoby

Składniki:

4 filety śledzia Matias
1 duża czerwona cebula
sól i pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
olej rzepakowy lub olej z ostropestu

Wykonanie:

Śledzie płuczemy w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Kroimy filety śledzia na 3-4 kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub talarki.

W słoiku układamy warstwami cebulę, śledzie, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Zalewamy wszystko olejem i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.

Układamy na talerzu zgrabny stosik z 3 kawałków śledzia i cebuli na przemian.