LATWE TIRAMISU MIGDALOWO-SLIWKOWE - EASY ALMOND AND PRUNE TIRAMISU



„Ciocia, czy mamy coś słodkiego do jedzenia? Mam taką ochotę na jakiś deser” – zapytał R.
„Nie, nic nie mamy, ale możemy zrobić coś ekspresowego. Może być tiramisu z suszonymi śliwkami i amaretto?”

No i zrobiliśmy, ze składników leżących od lata, szybkie i proste tiramisu o smaku migdałowym z suszonymi śliwkami i ciasteczkami amaretti . Pycha. Wystarczyło pół godziny a tiramisu było gotowe.

xx

Porcja na 4 osoby

Składniki:

12 gotowych biszkoptów
6 sztuk gotowych ciasteczek amaretti (beziki migdałowe)
12 sztuk śliwek suszonych, pokrojonych na 4 kawałki
4 sztuki gotowych ciasteczek amaretti pokruszonych

krem z mascarpone
2 jajka
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 łyżki likieru migdałowego amaretto
250g mascarpone

Wykonanie:

krem z mascarpone

W niskim rondelku zagotowujemy wodę. W misce postawionej na garnku ubijamy 2 jajka z cukrem, ekstraktem migdałowym i likierem amaretto na kogel-mogel,  aż zwiększy objętość 2-3 krotnie.
Dodajemy mascarpone do jajek, po łyżce, dokładnie mieszając.

składanie

Do szklanki, miseczki lub dużego kieliszka wkładamy 1 połamany biszkopt, 2 amaretti. Na biszkopty wykładamy po 3 łyżki kremu. Na kremie wykładamy kolejną warstwę biszkoptów, amaretti i śliwek. 

Pokrywamy to kremem, po czym dokładamy jeszcze jedną warstwę ciastek i na wierzchu pokrywamy resztą kremu. Posypujemy wszystko pokruszonymi amaretti.

Naczynie wstawiamy do lodówki aby się schłodziło co najmniej pół godziny.