„Ciocia,
czy mamy coś słodkiego do jedzenia? Mam taką ochotę na jakiś deser” – zapytał R.
„Nie,
nic nie mamy, ale możemy zrobić coś ekspresowego. Może być tiramisu z suszonymi
śliwkami i amaretto?”
No
i zrobiliśmy, ze składników leżących od lata, szybkie i proste tiramisu o smaku
migdałowym z suszonymi śliwkami i ciasteczkami amaretti . Pycha. Wystarczyło
pół godziny a tiramisu było gotowe.
Porcja na 4 osoby
Składniki:
12 gotowych biszkoptów
6 sztuk gotowych ciasteczek amaretti
(beziki migdałowe)
12 sztuk śliwek suszonych, pokrojonych
na 4 kawałki
4 sztuki gotowych ciasteczek amaretti pokruszonych
krem z mascarpone
2 jajka
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 łyżki likieru migdałowego amaretto
250g mascarpone
Wykonanie:
krem z mascarpone
W niskim rondelku zagotowujemy wodę. W
misce postawionej na garnku ubijamy 2 jajka z cukrem, ekstraktem migdałowym i
likierem amaretto na kogel-mogel, aż
zwiększy objętość 2-3 krotnie.
Dodajemy mascarpone do jajek, po
łyżce, dokładnie mieszając.
składanie
Do szklanki, miseczki lub dużego kieliszka
wkładamy 1 połamany biszkopt, 2 amaretti. Na biszkopty wykładamy po 3 łyżki kremu.
Na kremie wykładamy kolejną warstwę biszkoptów, amaretti i śliwek.
Pokrywamy to
kremem, po czym dokładamy jeszcze jedną warstwę ciastek i na wierzchu pokrywamy
resztą kremu. Posypujemy wszystko pokruszonymi amaretti.
Naczynie wstawiamy do lodówki aby się
schłodziło co najmniej pół godziny.