SALATKA TABULEH Z KASZY JAGLANEJ Z GRANATEM - MILLET GROATS TABULEH WITH POMENGRANATE SEEDS


Tabuleh to sałatka, którą spotkamy we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu. Inaczej nazwana sałatką libańską. Robi się ją z kaszy bulgur (pszennej kaszy podobnej do kuskusu) i ogromnych ilości pietruszki. Niesamowita świeżość. Uwielbiam.

Moją sałatkę zrobiłam z kaszy jaglanej. Dodałam do niej tradycyjnie cytrynę, mnóstwo pietruszki, mięty i jeden nietypowy składnik, nasiona granatu.

Przeczytałam o nasionach granatu do tabuleh w ostatnio nabytej książce Mollie Katzen -The Heart of the Plate.  Przy całej cierpkości sałatki granat dodaje jej niezwyklej słodyczy. Doskonała na tę porę roku, kiedy granaty są najlepsze.

xx



Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 czerwona mała cebula
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek mięty
2 łyżki posiekanej dymki
1 owoc granatu - nasiona

Wykonanie:

Gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie. Studzimy i przekładamy kaszę do miski.

Do kaszy dodajemy czerwoną cebulę drobno posiekaną. Następnie dodajemy do kaszy drobno posiekaną pietruszkę i miętę oraz szczypiorek.

Kaszę skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy wszystko skórką z cytryny, solą i pieprzem. Polewamy wszystko oliwą i dokładnie mieszamy.

Na koniec, do kaszy dodajemy nasiona granatu. Mieszamy i podajemy.