ZUPA OGORKOWA - SOUR CUCUMBER SOUP




W życiu byście nie powiedzieli, że to zupa ogórkowa!

Zmiksowałam warzywa i zupa nabrała koloru marchewki ale to nadal nasza zupa ogórkowa.

Tak właśnie. Piękna, cierpka i maślana.

xx










Na 6 do 8 porcji

Składniki:

por, biała część
1 łyżka oleju
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 średnie zmiemniaki
sól i pieprz
1/2 litra bulionu warzywnego lub wody
½ szklanki wody z ogórków

3 ogórki kiszone
1 marchewka
1 łyzka masła
pietruszka zielona
dymka

śmietana

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. W garnku, w jednej łyżce oleju podsmażamy por. Po chwili, gdy por zmięknie do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę,  seler i ziemniaki.

Dusimy warzywa chwilę  po czym zalewamy je bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy zupę pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

Przekładamy zupę do blendera, miksujemy aż będzie gładka, dolewamy wodę z kiszonych ogórków. Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta rozcieńczamy wodą.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego startę na tarce o grubych oczkach koszone ogórki i marchewkę. Dusimy pod przykryciem aż ogórki i marchewka zmiękną. Dodajemy duszone ogórki do zupy.

Do miseczek nalewamy zupę, na wierzchu umieszczamy opcjonalnie łyżkę śmietany i posypujemy posiekana pietruszką i szczypiorkiem.