W życiu byście nie powiedzieli, że to
zupa ogórkowa!
Zmiksowałam warzywa i zupa nabrała
koloru marchewki ale to nadal nasza zupa ogórkowa.
Tak właśnie. Piękna, cierpka i maślana.
xx
Na
6 do 8 porcji
Składniki:
por,
biała część
1
łyżka oleju
1
marchewka
1
pietruszka
kawałek
selera
2 średnie
zmiemniaki
sól
i pieprz
1/2
litra bulionu warzywnego lub wody
½ szklanki
wody z ogórków
3
ogórki kiszone
1
marchewka
1
łyzka masła
pietruszka
zielona
dymka
śmietana
|
Wykonanie:
|
Marchewkę,
pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Por kroimy w plasterki. W
garnku, w jednej łyżce oleju podsmażamy por. Po chwili, gdy por zmięknie do
garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki.
Dusimy
warzywa chwilę po czym zalewamy je
bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy zupę pieprzem i solą i gotujemy na małym
ogniu przez 15 minut.
|
Przekładamy
zupę do blendera, miksujemy aż będzie gładka, dolewamy wodę z kiszonych ogórków.
Sprawdzamy gęstość, jeżeli jest zbyt gęsta rozcieńczamy wodą.
W
międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego startę na tarce
o grubych oczkach koszone ogórki i marchewkę. Dusimy pod przykryciem aż ogórki
i marchewka zmiękną. Dodajemy duszone ogórki do zupy.
Do
miseczek nalewamy zupę, na wierzchu umieszczamy opcjonalnie łyżkę śmietany i posypujemy posiekana pietruszką i szczypiorkiem.
|