TARTA Z ORZECHOW WLOSKICH Z SOLONYM KARMELEM - WALNUT SALTED CARAMEL TART






Przepis na tę tartę zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych książek I LOVE NEW YORK Daniela Humm’ea i Willa Guidara. Opisywałam ją tutaj

Daniel Humm i Will Guidara sa właścielami restauracji Eleven Madison Park, wg San Pellegrino będącej na 5tym miejscu najlepszych restauracji na świecie

Tarta ta zrobiona została ze świeżych orzechów włoskich, lekko podpieczonych,  karmelowych i słonych zarazem. Nie wiem co bardziej mnie zachęciło, czy mój ulubiony solony karmel czy wspaniałe, tostowane orzechy.

Teraz jest najlepsza pora na orzechy włoskie.  Więc póki są świeże, do dzieła.

xx
















Składniki:

kruche ciasto
frangipane z orzechów włoskich
orzechy włoskie w solonym karmelu

kruche ciasto
1/2 kostki masła, miękkiego
1/4 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 małe jajko
skorka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

frangipane z orzechow włoskich
1 i ½ szklanki orzechów włoskich, tostowanych
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki masła
5 łyżek mąki
2 jajka
1 łyżka whiskey

2 szklanki orzechów włoskich tostowanych
¾ szklanki cukru
¼ szklanki masła
½ szklanki śmietany
1 łyżeczka soli


Wykonanie:

kruche ciasto:

Ucieramy masło z cukrem do chwili aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy do masła jajko i ucieramy, a następnie dodajemy do tego sól, skórkę z pomarańczy oraz wanilię. Ucieramy chwilę i dodajemy do masy mąkę. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę.

Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy .

Wykładamy ciastem  formę do tarty o średnicy 20 cm, schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C, aż ciasto będzie złote.

Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy  w temperaturze 180 stopni przez następne 10 minut.

frangipane

Orzechy włoskie wykładamy  na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą pachnieć. Studzimy lekko, przekładamy orzechy do malaksera, dodajemy cukier, sól i mąkę. Miksujemy wszystko aż orzechy będą zmielone na miał. Dodajemy do suchych składników jajka, masło i whisky. Miksujemy do momentu, aż składniki się połącżą.

Wykładamy frangipane do podpieczonego spodu, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

orzechy w karmelu

W międzyczasie gdy tarta się piecze, na patelni lub w rondelku gotujemy cukier do uzyskania karmelu o kolorze bursztynu. Dodajemy do karmelu masło, sól i śmietanę. 

Gotujemy chwilę gdy uzyskamy gęsty sos dodajemy do tego orzechy, obtaczamy je w karmelu.

Po wyjęciu tarty z piekarnika, wykładamy na jej wierzch orzechy. Możemy dodatkowo posypać orzechy kwiatem soli morskiej.