Przepis na tę tartę
zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych książek I LOVE NEW YORK Daniela Humm’ea i
Willa Guidara. Opisywałam ją tutaj.
Daniel Humm i Will Guidara sa właścielami restauracji Eleven Madison Park, wg San Pellegrino będącej na 5tym miejscu najlepszych restauracji na świecie
Tarta ta zrobiona została
ze świeżych orzechów włoskich, lekko podpieczonych, karmelowych i słonych zarazem. Nie wiem co
bardziej mnie zachęciło, czy mój ulubiony solony karmel czy wspaniałe,
tostowane orzechy.
Teraz jest najlepsza
pora na orzechy włoskie. Więc póki są
świeże, do dzieła.
xx
Składniki:
kruche
ciasto
frangipane
z orzechów włoskich
orzechy
włoskie w solonym karmelu
kruche
ciasto
|
1/2
kostki masła, miękkiego
|
1/4 szklanki
cukru pudru
|
1,5 szklanki
mąki
|
1/4
łyżeczki soli
|
1 małe
jajko
|
skorka
otarta z jednej pomarańczy
|
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
|
frangipane
z orzechow włoskich
|
1 i ½
szklanki orzechów włoskich, tostowanych
|
1/3 szklanki
cukru
1
łyżeczka soli
1/2
szklanki masła
5
łyżek mąki
2
jajka
1
łyżka whiskey
2
szklanki orzechów włoskich tostowanych
|
¾ szklanki
cukru
¼ szklanki
masła
½ szklanki
śmietany
1
łyżeczka soli
|
Wykonanie:
kruche ciasto:
Ucieramy
masło z cukrem do chwili aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy do masła jajko
i ucieramy, a następnie dodajemy do tego sól, skórkę z pomarańczy oraz
wanilię. Ucieramy chwilę i dodajemy do masy mąkę. Miksujemy aż ciasto zbierze
się w kulę.
Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy
do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy .
Wykładamy ciastem formę do tarty o średnicy 20 cm,
schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo”
w temp. 200 st. C, aż ciasto będzie złote.
Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy
w temperaturze 180 stopni przez
następne 10 minut.
frangipane
|
Orzechy
włoskie wykładamy na blachę i pieczemy
w temperaturze 180 stopni aż będą pachnieć. Studzimy lekko, przekładamy
orzechy do malaksera, dodajemy cukier, sól i mąkę. Miksujemy wszystko aż
orzechy będą zmielone na miał. Dodajemy do suchych składników jajka, masło i
whisky. Miksujemy do momentu, aż składniki się połącżą.
|
Wykładamy
frangipane do podpieczonego spodu, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
orzechy w karmelu
W
międzyczasie gdy tarta się piecze, na patelni lub w rondelku gotujemy cukier
do uzyskania karmelu o kolorze bursztynu. Dodajemy do karmelu masło, sól i
śmietanę.
Gotujemy chwilę gdy uzyskamy gęsty sos dodajemy do tego orzechy,
obtaczamy je w karmelu.
Po
wyjęciu tarty z piekarnika, wykładamy na jej wierzch orzechy. Możemy
dodatkowo posypać orzechy kwiatem soli morskiej.
|